Skip to main content

Zwanger boven de 40 jaar, iedereen heeft het over risico zwangerschappen wanneer vrouwen van in de veertig zwanger worden. Laat je hierdoor niet gek maken. Het goede nieuws is zelfs dat de zogenaamde ‘late moeder’ zelfs meer ontspannen is. En ja, het is zeker waar dat zwangerschap boven de 40 jaar meer risicovol is, maar daarentegen is na je 40e zwanger worden een cadeau van Moeder Natuur.

En dat is precies waarom de aanstaande moeder net zoveel kan genieten van de verwachting van de baby, als elke andere zwangerschap. Zelfs als de gedachte aan de menopauze nu meer aanwezig is dan toen je 30 was.

40 jaar en zwanger: waarom je geniet van jouw late babygeluk

40 jaar en zwanger, waarom je juist nu ten volle geniet van jouw late babygeluk. Er zijn tal van redenen op te noemen waarom je juist nu optimaal moet genieten van je zwangerschap. Ook als je 40 jaar en onverwacht zwanger bent. Het is een wonder dat je zwanger mag worden, op welke leeftijd dan ook. We geven je acht redenen waarom je bij zwanger boven de 40 rustig kan en mag genieten van deze bijzondere periode.

Geneeskunde: kansen worden steeds beter

Zwanger boven de 40 wordt als een risicovolle zwangerschap beschouwd, omdat statistisch gezien meer complicaties optreden. Het risico op een miskraam, toxemie, zwangerschapsdiabetes en bepaalde geboorte afwijkingen neemt toe. Maar de prenatale geneeskunde heeft ook hele goede testen en screeningsmogelijkheden. Degenen die de zwangerschap boven de 40 nauwlettend in de gaten houden door een arts, hoeven niet bang te zijn dat mogelijke complicaties onopgemerkt blijven.

Geneeskunde zwanger boven de 40 echo Cryless Ziekenhuis

Statistieken zwanger boven 40 zijn algemeen: individu telt

Iedereen die zwanger boven 40 jaar is, hoeft zich in het algemeen geen zorgen te maken over de leeftijd. Het hangt namelijk altijd af van de geschiedenis en toestand van de moeder. Jonge vrouwen kunnen ook risicovolle zwangerschappen hebben. Maar er is één belangrijk punt, namelijk overgewicht. Zwaar gewicht brengt onnodige risico zwangerschap 40 jaar met zich mee en moet daarom, indien mogelijk, worden vermeden. Dit geldt trouwens ook voor jonge aanstaande moeders.

Afgezien daarvan is de levensstijl van vrouwen tegenwoordig over het algemeen gezonder en actiever dan enkele decennia geleden. Dit betekent dat als je jezelf gezond en fit houdt, je op elke leeftijd de beste omstandigheden creëert voor jezelf en je kind.

40 en zwanger: gefeliciteerd!

Omdat de ei-kwaliteit afneemt met de leeftijd, wordt de kans om 40 en zwanger te worden kleiner. Vrouwen die eerst hebben gekozen om carrière te maken, moeten zich er geen zorgen over maken als het niet gelijk lukt. Maar gelukkig zijn als ze 40 en zwanger zijn. Het is namelijk een heel bijzonder soort geluk. Moeder Natuur heeft selectieprocessen; als je zwanger wordt en je de eerste paar weken overleeft, is dat een grote mijlpaal. En bovendien een nog grotere reden om het te vieren.

Vertrouwen voor moeder en kind

Vrouwen van in de veertig staan midden in het leven. De persoonlijke ontwikkeling is op deze leeftijd meestal zo stabiel dat vrouwen nuchterder, zelfverzekerder en over het algemeen gelukkiger zijn. Dit is niet alleen in hun eigen voordeel, maar ook in het belang van het kindje. Niet alleen bij de geboorte voelt het de persoonlijkheid van zijn moeder, maar ook tijdens de zwangerschap.

Inmiddels zijn er onderzoeken die aantonen dat kinderen al in de baarmoeder iets van de emoties van hun moeder merken. Alleen al daarom geldt voor zwanger boven de 40: genieten in plaats van treuren.

Zwanger 40 jaar: je mist niets meer

Bij zwanger 40 jaar mis je eigenlijk niets meer. Feestjes of een spontane weekendtrip naar de romantische stad Parijs? Of een carrière-gerelateerde verhuizing naar de volgende grote stad? Hoe jonger je bent, hoe onrustiger het leven is. Dit is normaal en ook een goede zaak. Iedereen moet immers zijn eigen weg vinden, en dat kan alleen door dingen uit te proberen. Op 40-jarige leeftijd ligt deze fase meestal achter je. Zoals men zegt: “Je bent gearriveerd”.

Bij zwanger 40 jaar heeft jouw baby de ruimte voor ongestoorde aandacht en een stabiele levensstijl. Vooral in het dagelijks leven komt een kersverse moeder 40 jaar vaak gemakkelijker in het reine met het feit dat ze gebonden en minder spontaan is.

Stabiele relatie bij zwanger boven de 40

Stellen die besluiten om laat kinderen te krijgen, hebben samen vaak al veel meegemaakt en overleefd. De ups en downs van het leven heeft de relatie alleen maar sterker gemaakt. En dus kan de drukte die een pasgeboren baby met zich meebrengt deze relatie niet schaden. Je bent namelijk gewapend voor het ouderschap. Ook als de kleine als een verassing of nakomer komt, gaat dit natuurlijk op. Statistisch gezien komt ongelukkig in relatie en zwanger veel meer voor bij jonge ouders.

Financieel onafhankelijk: een zorg minder

Een kind is geen kwestie van geld. Er zijn genoeg vrouwen die zwanger boven de 40 zijn. En dan is het geruststellend om je niet al te veel zorgen te maken over het inkomen. De aanstaande moeder en haar partner zijn meestal stevig verankerd in hun professionele leven. En kunnen zich niet alleen de essentiële dingen veroorloven, maar misschien ook een beetje luxe. Leuke en waanzinnig dure babyspullen kopen hoort daar net zo bij als gezellig met het gezin op vakantie.

Fit na de geboorte: hard werken telt, niet leeftijd

Vrouwen die bij 40 jaar en zwanger worden, maken zich vaak zorgen dat hun lichaam niet zal herstellen van de bevalling. En dan is er nog de gedachte om bekkenbodem oefeningen te doen. Dit is maar ten delen waar. Natuurlijk zijn regeneratie en spieropbouw niet meer hetzelfde als 20 jaar geleden. Toch zijn er veel manieren om je lichaam weer in vorm te krijgen.

Het hangt af van hoe fit en energiek je aan de zwangerschap boven de 40 begint. Hoe je levensstijl is, wat je eet en hoe je beweegt tijdens de zwanger boven de 40. En ook wat je na de bevalling doet. Maar wees hier ook voorzichtig bij. Niemand mag overdrijven met sporten of diëten. Alle extremen zijn nooit goed. Op de lange termijn levert een matige en gerichte training echter vaak meer op, dan de leeftijd daarvoor bepalend is.

Zwanger 40 jaar en ouder

Wij van Cryless kunnen je natuurlijk een Cryless hoog ledikant aanraden ;-). Dit is niet alleen bij het tillen van je kleine heel gemakkelijk, maar je bent ook dichter bij je kleine! Je hoeft niet te bukken, waardoor je energie overhoudt om te genieten.

Zwanger boven de 40 veertig rugpijn ledikant hoogte Cryless

Met al deze acht redenen om relaxt te blijven bij zwanger 40 jaar en ouder, hebben we nog een laatste tip. Zorg dat je de juiste materialen en benodigdheden in huis hebt bij zwanger boven de 40. Zoals goede babyspullen, die jou ook helpen te herstellen van de zwangerschap. Denk hierbij aan een hoog ledikant, waarbij je niet meer hoeft te bukken als je jouw baby in zijn of haar bedje legt. Op deze manier voorkom je rugpijn na zwangerschap. Beweeg geregeld en leef een gezonde levensstijl na, voor jou en je kindje.

Als laatste moet je weten dat vrouwen die op latere leeftijd bevallen een magische uitstraling hebben. Je bent namelijk bevoorrecht dat je een klein wondertje op de wereld mag zetten. Misschien kan je dit speciale geschenk dan nog meer waarderen.

Volg ons op instagram!