Skip to main content

Bekkenpijn tijdens zwangerschap komt veel voor. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn, wat uiteraard heel vervelend is voor je dagelijkse activiteiten. Wat zijn de mogelijke oorzaken van deze klachten, welke klachten horen niet bij bekkenpijn en wat kun je doen tegen bekkenpijn tijdens zwangerschap? We gaan hier verder op in.

Bekkenpijn symptomen tijdens zwangerschap

Bij bekkenpijn symptomen ervaar je pijn in je onderrug, stuitje, bovenbeen, liezen en/of het schaambeen. De pijn kan variëren van licht tot hevig. Bij plotselinge bewegingen of als je na een periode van inactiviteit weer gaat bewegen kan de pijn toenemen. Bekkenpijn tijdens de zwangerschap heeft een negatief effect op de dagelijkse werkzaamheden en activiteiten. Traplopen, omdraaien in bed, langdurig zitten, opstaan uit een stoel of wandelen gaat bijvoorbeeld moeizamer.

Moeder met bekkenpijn tijdens zwangerschap

50% van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn

Bron: livit.nl

Mogelijke oorzaken bekkenklachten zwangerschap

Bekkenklachten zwangerschap ontstaat bij de verbindingen van de verschillende botten van de bekken. Aan de rugzijde zit ons heiligdom (sacrum), aan beide kanten zitten een darmbeen (osilium) en de voorzijde (onderin de buik) zitten onze schaambeenderen. Tijdens de zwangerschap worden de verbindingen soepeler en rekbaarder, doordat ons lichaam zich voorbereidt op de bevalling. Dit start meestal rond de twintigste week van de zwangerschap.

Er moet immers een baby door het bekken naar buiten komen, waarbij het helpt als de bekken dan wat minder star zijn. Echter dit voordeel heeft ook een nadeel. Namelijk dat de beweeglijkheid tussen de verbindingen en bekkenbeenderen klachten van bekkenpijn zwanger kunnen opleveren. Daarnaast zijn er nog andere zaken die een rol spelen bij mogelijke oorzaken van bekkenklachten zwangerschap:

  • Je lichaamshouding verandert tijdens de zwangerschap.
  • De stand van de rug en je bekken veranderen, waarbij een verkeerde houding of overbelasting dit proces versterken.
  • De baarmoeder wordt groter en zorgt daardoor voor meer belasting.
  • Naarmate de zwangerschap vordert, komt de buik meer naar voren te staan.
Vrouw met bekkenklachten zwangerschap achter laptop op de bank

Bekken- en rugpijn na zwangerschap

Meestal is er bij bekkenpijn tijdens zwangerschap sprake van een verstoring in de balans tussen je belastbaarheid en je belasting. Bekken- en rugpijn na zwangerschap houdt vaak nog enige tijd aan, omdat je lichaam zich weer moet herstellen.

Het helpt daarbij als je oefeningen doet en ook denkt aan je houding. Til niet te zwaar en buig niet teveel naar voren. Een hoog ledikant voor jouw pasgeborene is daarbij ideaal. Je hoeft niet meer voorover te bukken, plus je kan in de juiste houding urenlang je baby bewonderen zonder pijn te hebben.

Bijhorende klachten bekkenpijn zwanger

De klachten die bij bekkenpijn zwanger horen zijn: sneller vermoeid zijn, langzamer herstel van vermoeidheid en (niet verrassend) pijn. Na een vermoeide dag heeft iedereen wel eens een dagje nodig om bij te komen. Echter bij vrouwen met bekkeninstabiliteit zwanger is dit veel extremer. Een uurtje boodschappen doen, kan er soms al voor zorgen dat je de volgende dag meer pijn ervaart dan gewoonlijk.

Cryless ledikant verticaal baby toestoppen hoog ergonomisch

Wat doen tegen bekkenpijn tijdens zwangerschap?

Naargelang de baby groeit, worden eventuele pijnklachten ook heviger. Dat komt omdat je baarmoeder extra hard drukt tegen je bekken. Het gevolg hier van is dat je pijn in je onderrug krijgt en dat je last krijgt van je bekken. Wat te doen tegen bekkenpijn tijdens zwangerschap? Bewegen! Als je een beetje beweegt tijdens je zwangerschap, dan neemt de pijn in bekken en onderrug al snel iets af.

Daarnaast is bewegen ook goed voor je gewicht en gezondheid. Voldoende bewegen zorgt voor een betere doorbloeding. Als je drie tot vier keer per week (licht) sport is de kans bovendien kleiner dat je zwangerschapsdiabetes krijgt of een keizersnede moet ondergaan. Voldoende beweging tijdens je zwangerschap brengt alleen maar voordelen met zich mee. Tevens kunnen ook oefeningen bekkenpijn zwangerschap de klachten verminderen.

Naast voldoende bewegen kan je zelf nog meer doen tegen bekkenpijn tijdens zwangerschap. Let op je houding in het dagelijks leven, sta niet met een holle rug, zet je knieën niet op slot en sta niet te lang achter elkaar. Het is belangrijk dat je altijd rechtop zit in plaats van onderuit gezakt op de bank hangt.

Vermijd lange autoritten of zorg voor voldoende pauzes, waarbij je ook je benen even strekt. Als je uitrust op bed, ga dan op je zij liggen met bij voorkeur een kussen tussen je benen. Kortom, zorg goed voor jezelf, tijdens de zwangerschap maar ook na de bevalling. In onze blog “Hoe kan je rugpijn na bevalling voorkomen?” geven we je handige tips.

Zwangere vrouw yoga bekkenpijn zwanger op strand

Vormen van pijn in bekken en onderrug

Er zijn verschillende vormen van pijn in bekken en onderrug tijdens je zwangerschap. Eén van de kenmerken van bekkenpijn is de zogenoemde ‘startpijn’. Daar wordt mee bedoeld pijn het starten van een beweging, bijvoorbeeld uit bed opstaan, vanuit een stoel opstaan of starten met lopen.

Pijnklachten voor in de bekken, op of rond het schaambeen, kan naar beneden uitstralen naar je bovenbeen en lies. Een andere klacht van bekkenpijn tijdens zwangerschap is rondom je stuitje. Dit is het laagste punt midden in de onderrug. Deze pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid of bij bepaalde bewegingen zoals bukken, met je rug draaien, omdraaien in bed en bij schokkerige bewegingen. Zoals fietsen of autorijden op een hobbelige weg.

Als laatste kan je pijn links of rechts in de onderrug hebben ter hoogte van de twee kuiltjes. Deze pijn straalt uit over je hele bil, naar je lies, de achterzijde van je bovenbenen of soms naar het onderbeen.

Welke klachten horen niet bij bekkenpijn?

Schrijf niet alle klachten die je voelt aan bekkenpijn of bekkeninstabiliteit zwanger toe. Als je geen pijn voelt rondom de genoemde gebieden, dus pijn schaambot zwanger, stuitje, linker of rechterbil, dan gaat het hoogstwaarschijnlijk niet om bekkenpijn.

Pijn die je uitsluitend voelt in de onderbuik of aan de zijkant van de heupen heeft meestal een andere oorzaak. Deze pijn ontstaat doorgaans vanwege het groeien van de baarmoeder, wat we ook wel bandenpijn noemen.

Als je twijfelt over je klachten, bijvoorbeeld of ze wel veroorzaakt worden door de zwangerschap of als je vragen hebt over bekkenpijn behandeling neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Volg ons op instagram!