Skip to main content

Een baby ledikant is in hoogte verstelbaar. De meest prangende vraag hierbij is vanaf wanneer ledikant omlaag verstellen? Vrijwel alle baby bedden hebben een bodem die verstelbaar is, zodat je deze naar beneden kan zetten wanneer je baby eenmaal kan zitten. Zo weet je zeker dat je dreumes er niet uit valt.

De babykamer inrichten is misschien wel één van de leukste dingen die je als ouder doet wanneer je zwanger bent. Deze ruimte wordt namelijk ook één van de belangrijkste plekjes van jullie kindje. Omdat de baby, vooral in het eerste jaar, veel slaap nodig heeft en dus veel in het ledikantje ligt. Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf en gebruik van een ledikant op de veiligheid te letten. Zoals wanneer ledikant omlaag bijstellen en waar moet je nog meer op letten?

Verstelbaar ledikant, wanneer ledikant omlaag?

Een verstelbaar ledikant heeft drie standen, waarbij je de bodem in hoogte verstelbaar is. Dit heeft te maken met de groei en ontwikkeling van je baby. In het begin stel je de bodem op de hoogste stand in. Zodat jij ook makkelijk over de zijkant van het ledikant bij je baby kan.

Wil je niet meer bukken om je kindje in zijn of haar ledikant te leggen? Kies dan voor een hoog ledikant. Een hoog ledikant staat stevig en veilig op hoge poten, waardoor je nooit meer hoeft te bukken om je kindje in bed te leggen. Of wanneer je schoon beddengoed oplegt. Hierbij is rug altijd recht. Het veilige deurtje aan de zijkant zorgt voor extra veiligheid. Bovendien kan je deze openen wanneer je jouw baby in bed legt. Bij een hoog ledikant is eveneens de bodem verstelbaar.

Een verstelbaar ledikant is prettig voor jou als ouder, want je haalt je kindje makkelijker uit bed. In de eerste maanden zet je het ledikant verstelbaar op de hoogste stand. Wanneer jouw kleine zich kan optrekken of al gaat zitten, dan doe je de bodem van het ledikant omlaag. Er zijn drie standen, de hoogste, middelste en laagste stand.

Hoog Ledikant Cryless Wanneer Omlaag Verstelbaar Ledikant

Volg ons ook op instagram!

Hoogtes van verstelbaar ledikant

Je wilt natuurlijk niet dat jouw baby uit bed valt. Daarom is het belangrijk de volgende richtlijnen op te volgen voor de hoogtes van een verstelbaar ledikant:

  • Volgens de Europese veiligheidsnormen moet er in de laagste stand minimaal 50 cm afstand zijn tussen de bovenkant van het matras tot aan de bovenkant van het baby ledikant.
  • In de hoogste stand van een verstelbaar ledikant is deze afstand 20 tot 30 cm. Gebruik de hoge stand enkel en alleen als jouw baby zich nog niet kan omrollen of nog niet kan zitten.
  • Indien de zijkanten van het babybedje ook verstelbaar zijn, let er dan op dat er een kinderslot op zit. Dat wil zeggen dat jouw kindje het slot niet zelf kan openen.

Veiligheidseisen ledikant 60x120 cm

Op welke veiligheidspunten moet je letten bij het kopen van een baby ledikant 60×120 cm?

  • Verstelbare bodem: Met een verstelbare bodem kan je deze naar gelang de groei van jouw baby verlagen. Wanneer ledikant verlagen? Je begint bovenaan en naarmate jouw kindje sterker en groter wordt stel je de bodem naar beneden bij. Houd hierbij de eerder genoemde veiligheidsnormen aan.
  • Ruimte spijlen aan de zijkant: de ruimte tussen de spijlen is tenminste 4,5 tot maximaal 6 cm. De spijlen moeten lopen van de laagste stand van de lattenbodem tot de bovenrand van het baby ledikant.
  • Comfort: het is belangrijk dat er geen doorzak gevaar is en dat de lattenbodem in orde is. De lattenbodem moet niet alleen stevig zijn, maar ook ventileren. Daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van een gaatjesbodem welke in hoogte verstelbaar is.
  • Afwerking: let op afwerking bij een ledikant 60x120cm. Zoals uitstekende schroeven, scherpe punten, eventuele sierknoppen die los kunnen raken of afbladerende verf.
  • Veilige omgeving: Zorg voor een veilige omgeving rondom het babybedje. Een veilige omgeving betekent geen stopcontacten, snoeren of draden waar je baby naar kan grijpen.
  • Juiste maat: Zorg ervoor dat je de juiste maat ledikant koopt. Let hierbij op de standaardafmeting ledikant 60×120 cm en op de maten van de spijlen van de zijwanden. Standaard is een baby ledikant 120 cm lang met een minimale breedte van 60 cm. Hier zijn ook alle andere baby beddenspullen op afgestemd. Zoals een babymatras en beddengoed.

Uiteraard voldoet een Cryless hoog ledikant standaard aan alle veiligheidseisen.

Tips bij baby ledikant kopen

We geven je tot slot nog enkele tips voor baby ledikant kopen. Jouw pasgeboren baby kun je zowel in een ledikant als in een wieg laten slapen. Een wieg, mand of reiswieg beschermt je kind goed tegen tocht. Wanneer je baby uit zijn wiegje groeit, kun je het beste overgaan op een ledikant baby. Een wieg wordt 6 tot 8 weken gebruikt, daarna ga je over op een baby ledikant.

Kijk bij baby ledikant kopen goed naar de stand tussen de spijlen. Kies een model uit waarbij de spijlen minimaal 4,5 en maximaal 6,5 cm. uit elkaar staan. Als de afstand van de spijlen groter is, kan je kind tussen de spijlen doorglijden. Bij een afstand kleiner dan 4,5 cm. kunnen zijn of haar armpjes klem komen te zitten.

Let er ook goed op dat de spijlen doorlopen tot de bodem van het ledikant. Lopen ze tot halverwege het babybedje, dan kan je kind op de halfdichte zijkant klimmen en uit bed vallen.

Kies voor een ledikant met een verstelbare bodem. Dit maakt het makkelijker om je baby uit bed te tillen. Zodra je baby gaat staan en klimmen, doe je de bodem naar beneden. Tip, kijk ook eens naar een hoog ledikant. Dan hoef je als ouder helemaal niet meer te bukken, wat een groot voordeel is voor je rug. Je voorkomt daarmee rugklachten na bevalling.

De laatste tip die we je geven bij baby ledikant kopen is over het matras. Je baby brengt veel tijd door in zijn of haar bedje. Daarom is het van belang dat het babymatras van goede kwaliteit en veilig is. De standaardafmeting babymatras is 60×120 cm. Er mag geen ruimte tussen het matras en het ledikant zijn.

Zorg ervoor dat jouw kindje zicht veilig voelt in zijn prachtige nieuwe ledikantje. Geborgenheid, warmte, vertrouwen en vooral veel liefde, zijn de hoofdingrediënten voor een goede nachtrust van jullie pasgeboren kindje.

Wij van Cryless kunnen je natuurlijk een Cryless hoog ledikant aanraden ;-). Doordat je ons ledikant gebruikt, belast je je rug goed. Hierdoor houd je energie over in die o-zo-leuke weken na de bevalling!

Hoog Ledikant Cryless Gesloten

Volg ons op instagram!