Tillen tijdens zwangerschap kan, maar je moet wel heel voorzichtig zijn! Zware voorwerpen tillen tijdens de zwangerschap kan tot een beperkt gewicht. De hoeveelheid gewicht wat je kan dragen, hangt af van een aantal factoren. Zoals in welke zwangerschapsfase je zit, hoe vaak je het gewicht optilt en vanuit welke positie je tilt. Waar moet je op letten voor veilig tillen tijdens zwangerschap?
Mag je tillen als je zwanger bent?
Voorop gesteld wordt tillen als je zwanger bent afgeraden. Echter kan je tillen tijdens zwangerschap niet altijd voorkomen. Zeker als je een beroep hebt waarbij dit vaak voorkomt. Voordat je (zware) voorwerpen optilt terwijl je zwanger bent, is het raadzaam om met je arts te overleggen. Jouw arts kan je namelijk helpen bij het bepalen van hoeveel gewicht veilig is om te tillen tijdens de zwangerschap.
Er zijn beperkte gegevens over hoeveel gewicht veilig is voor zwangere vrouwen om op te tillen. Er zijn richtlijnen opgesteld door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor veilige gewichtslimieten voor tillen zwangerschap. Deze limieten houden rekening met hoe vaak je tilt, hoeveel weken je zwanger bent en in welke positie het object zich bevindt als je het optilt. Daarbij zeggende dat het altijd aan te raden is om een rechte houding aan te nemen en de last dicht bij je lichaam te tillen.
Probeer zo min mogelijk zwaar te tillen tijdens je zwangerschap
Bron: cryless.nl
Richtlijnen voor tillen zwangerschap
De richtlijnen voor fysieke belasting en tillen zwangerschap zijn van toepassing tijdens de zwangerschap en tot zes maanden na de bevalling. Ze zijn als volgt:
- Indien tillen tijdens de zwangerschap nodig is, dan moet het te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn.
- Na 20 weken zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden.
- Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer per dag en maximaal 5 kilo.
- Bukken en tillen tijdens zwangerschap wordt in de laatste 3 maanden tot een minimum beperk. Het wordt aanbevolen om niet vaker dan 1 keer per uur te bukken, hurken of te knielen.
- Tot 6 maanden na de bevalling kan de belasting weer (langzaam) opgebouwd worden. Dan gaat het met name om tillen, dragen van lasten, duwen en trekken.
Houd er rekening mee dat dit slechts richtlijnen voor tillen zwangerschap zijn. Als je voor jouw zwangerschap geregeld hebt getild, kan het zijn dat je geen problemen hebt met het optillen van gewichten die hoger zijn dan de richtlijnen aangeven. Indien je niet gewend bent om zware voorwerpen op te tillen en dit tijdens de zwangerschap begint te doen, kunnen de aanbevolen gewichtslimieten te hoog zijn.
Om erachter te komen welke limiet voor jouw geschikt is, raadpleeg je jouw arts en let je op de waarschuwingssignalen van je lichaam dat een gewicht te zwaar is.
Waarschuwingssignalen dat een gewicht te zwaar is
Stop met tillen van een zwaar voorwerp of gewicht wanneer:
- het pijn veroorzaakt of je ongemak ervaart bij het tillen
- je het voorwerp niet kan optillen zonder je adem in te houden of je bekkenbodem spieren te spannen.
- het item niet opgetild kan worden middels de juiste til techniek.
Waarom mag je niet zwaar tillen tijdens zwangerschap?
Als je zwanger bent, worden je banden losser en gewrichten minder stabiel, waardoor je makkelijker geblesseerd raakt. Naarmate je buik groeit, verschuift ook je zwaartepunt naar voren. Dit legt meer druk op jouw onderrug en maakt deze kwetsbaarder voor belasting, vooral wanneer je iets zwaars optilt.
De verschuiving in je zwaartepunt kan je uit balans brengen, waardoor de kans op vallen vergroot. Een ernstige val is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar het kan ook riskant zijn voor de baby. Een verkeerde val kan mogelijk leiden tot vroeggeboorte of voortijdige scheiding van de placenta. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom wordt zwaar tillen tijdens zwangerschap afgeraden.
Sommige onderzoeken suggereren dat het vaak tillen van zware voorwerpen, bijvoorbeeld bij een baan die fysieke arbeid vereist, het risico op een miskraam enigszins kan vergroten. Daarnaast is zwaar tillen zwangerschap niet bevorderlijk voor je lichaam. Het vergroot namelijk de kans op gewrichts- en rugpijn zwangerschap. Zowel lage en hoge rugpijn zwangerschap.
Veilig tillen tijdens zwangerschap
Indien je voorwerpen gaat tillen tijdens zwangerschap, zorg er dan voor dat je dit op een veilige manier doet. Oefen bij het tillen tijdens zwangerschap de volgende tips op, zodat overbelasting wordt voorkomen.
- Buig door je knieën.
- Houd je rug altijd recht.
- Gebruik je benen in plaats van je rugspieren.
- Span je buik aan en adem uit terwijl je optilt.
- Draag de last dicht bij je lichaam.
- Til op stahoogte, zodat je niet voorover hoeft te bukken.
- Pas op dat je niet draait tijdens het tillen.
- Als de lading overbelasting veroorzaakt, draag het dan niet.
Daarnaast is het ook een goed idee om herhaaldelijk bukken, buigen of hurken te vermijden. alsmede boven het hoofd tillen, lang staan of zware voorwerpen van de vloer te tillen.
Correct tillen voorkomt rugpijn tijdens zwangerschap
Heb je in huis nog een dreumes rondlopen terwijl je zwanger bent? Wees er dan extra alert op correct tillen tijdens zwangerschap. Vaak heb je niet eens door dat je eigenlijk te zwaar tilt, maar later betaal je daar wel de rekening voor.
Gebruik daarom hulpmiddelen in huis of bekijk of er alternatieven zijn voor het tillen, je voorkomt daarmee rugpijn tijdens zwangerschap. Een hoog ledikant is bij uitstek onmisbaar in een gezin. Nooit meer bukken en verkeerd tillen om jouw kleine in bed te stoppen.
Als laatste tip geven we mee, zodra je tijdens de zwangerschap pijnklachten ervaart in je rug, bekken of knieën, je daar niet te lang mee rond moet blijven lopen. En raadpleeg je huisarts of een osteopaat. Je voorkomt daarmee blessures tijdens de zwangerschap.
In ons blog Wat te doen tegen rugpijn zwangerschap vind je handige tips om rugpijn zwangerschap te voorkomen. Zoals hoe je uit bed moet opstaan, hoe je het beste kan slapen, hoe je bukken voorkomt en waarom beweging tijdens zwangerschap goed voor je is.