Alles wat je moet weten over tillen na bevalling
Tillen na bevalling is een veelbesproken onderwerp. De zwangerschap en bevalling heb je achter de rug, op naar je herstel. Zeker bij je eerste kindje kan je dagen na de bevalling het gevoel hebben dat je lichaam helemaal in de kreukels ligt. Je lichaam is hard bezig om weer te herstellen, zodat je ook weer de dagelijkse dingen kan oppakken. Maar wanneer weer tillen na bevalling? We lichten toe waarom zwaar tillen na bevalling onverstandig is, wanneer en wat je weer mag tillen na de bevalling.
Volg ons ook op instagram!
Herstel van je lichaam na bevalling
Hoe verloopt het herstel van je lichaam na bevalling? Dit is van belang om te begrijpen waarom je de eerste weken niet mag tillen na bevalling. Voor de vrouw wordt de kraamperiode gekenmerkt door hormonale veranderingen en de lichamelijke gevolgen van de bevalling. Voor zowel moeder als vader is het een tijd van vertrouwd raken met de baby als ook met de nieuwe situatie.
Postpartum moet een tijd van rust zijn voor mama en een soepele overgang van zwangerschap naar ouderschap voor beide ouders. De ‘bevalling’ stopt niet na het verblijf in het ziekenhuis, maar duurt 6 weken. Heb je een keizersnede gehad, dan duurt het herstel 8 weken.
Herstel na bevalling: trakteer jezelf op deze tijd
Onmiddellijk na de geboorte begint het proces van herstel na bevallen. Dat wil zeggen het veranderen van het vrouwelijk lichaam van de zwangere naar de niet-zwangere toestand. Het hormoon oxytocine zorgt ervoor dat de baarmoeder weer krimpt tot zijn oude omvang. Dit regressieproces voelt als menstruatiepijn bij het eerste kind. Bij elke volgende bevalling is de pijn meestal sterker en duurt deze langer.
In de eerste weken na de bevalling is het heel belangrijk dat je naast de baby ook jezelf goed verzorgt en verwent. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe sneller het herstel na bevalling is. En hoe meer je kan genieten van je baby en ook weer kan tillen na bevalling.
Naast je lichaam maakt je ziel ook een verandering door. Intiem worden doe je niet met een druk op de knop. Het nieuwe gezin heeft tijd en een beschermde omgeving nodig. Het is gemakkelijk over het hoofd te zien hoe overweldigend de veranderingen ook voor de jonge vader zijn. De verandering is voor hem net zo groot als voor moeder en kind. Ook hij moet verwerken wat hij heeft meegemaakt en moet groeien in zijn nieuwe vaderrol.
Rust tijdens kraamtijd van 40 dagen
De kraamtijd van 40 dagen is een goede periode om jezelf totale rust te geven en nog niet bezig te zijn met spieropbouw, sporten of tillen na bevalling. Na deze zes weken kan je vaak weer rustige oefeningen doen.
Belangrijk is dat eerst de bekkenbodemspieren en buikspieren met speciaal daarvoor bedoelde oefeningen weer sterker gemaakt worden. Daarna kan je weer meer ondernemen, zoals rustig sporten. Sla deze voorbereiding niet over, want dit kan op latere termijn leiden tot rugklachten na bevalling. Naast rugpijn na bevalling heb je ook kans op diastase.
De 40 dagen postpartum is een essentiële periode, waarin het belangrijk is om jezelf zoveel mogelijk te rust te geven. In deze weken is je baarmoeder aan het helen. Je lichaam, je emoties en hormonen zijn nog aan het bijkomen van de bevalling. In deze periode mag je wel je baby tillen na bevallen. Maar let op, je mag niets zwaarder tillen na bevalling dan het gewicht van je baby. Na de 40 dagen periode kan je weer rustig starten met oefeningen die niet belastend zijn.
Hoe kan ik mijn bekkenbodemspieren trainen?
Je bekkenbodemspieren trainen na bevalling is belangrijk De bekkenbodemspieren behoren namelijk tot de belangrijkste spieren in het vrouwelijk lichaam. Ze houden de buikorganen gedurende het hele leven op hun plaats. Tijdens de zwangerschap worden deze spieren meer gebruikt en bij de geboorte van het kind zijn ze vrijwel overbelast.
Met goede bekkenbodemspieren oefeningen kan je deze weer versterken. Begin hiermee zodra je bent bevallen. Laat je verloskundige geschikte oefeningen voorschrijven. Want op een verkeerde manier bekkenbodemspieren trainen, zoals huppel- en springoefeningen kan de bekkenbodem beschadigen.
Bij de bekkenbodem oefeningen is het belangrijk dat je niets met druk en inspanning doet. Stop als iets pijn doet. Individuele oefeningen kunnen langzaam tijdens het herstel na bevalling ook in de dagelijkse routine worden opgenomen. Je kunt bijvoorbeeld bewust je bekkenbodem aanspannen bij het telefoneren, koken en tandenpoetsen.
Wanneer weer tillen na bevalling?
In de beginperiode na de geboorte mag je niets optillen of dragen dat zwaarder is dan jouw baby. Wanneer je iets van de vloer tilt, hurk je neer en span je jouw bekkenbodem aan. De eerste weken na de geboorte wil je ook helemaal niets tillen na bevalling. Je lichaam moet namelijk eerst goed herstellen. Laat het tillen na bevalling aan de kersverse papa of de kraamhulp over.
Wanneer mag je weer tillen na bevalling? Hierbij gaat de ‘9 maanden in de buik en 9 maanden op de buik’ regel op. Dit is namelijk de periode dat je lichaam nodig heeft om te herstellen. Bij 6 weken tot 6 maanden hebben de bekkenbodemspieren en -pezen ongeveer 50% van hun normale kracht. Bij 6 tot 9 maanden ligt dit percentage op 75%.
Til daarom tot 6 maanden na de bevalling niets zwaarder dan het gewicht van je baby. Til altijd met een rechte rug vanuit je benen. Als je iets tilt en/of draagt, houd het dan tegen je lichaam of draag een rugzak. Vermijd langdurig maxi cosi tillen na bevalling. Gebruik voor langere afstanden bij voorkeur de kinderwagen.
Gebruik een hoog ledikant, waardoor je niet hoeft te tillen en te bukken. Je ontlast daardoor je rug- en bekkenbodemspieren. Een hoog ledikant is geen overbodige luxe, omdat je op armhoogte je lieve baby in bed kan leggen, hem of haar heerlijk welterusten kan knuffelen waarbij bovendien je rug altijd recht is. Ook een hoog ledikant verschonen is vele malen comfortabeler voor je lichaam, dan wanneer je alsmaar voorover moet bukken.
Wij van Cryless kunnen je natuurlijk een Cryless hoog ledikant aanraden ;-). Doordat je ons ledikant gebruikt, belast je je rug goed. Hierdoor houd je energie over in die o-zo-leuke weken na de bevalling!
Hoe ziet de kraamtijd vader eruit?
De langverwachte bevalling is voorbij. We hebben het altijd over de kraamperiode van moeders, maar hoe ziet het kraambed vader eruit? Hoe heeft vaders de bevalling ervaren? De geboorte van je baby heeft waarschijnlijk intense gevoelens bij papa losgemaakt. Als je partner in het ziekenhuis is bevallen, ben je na de bevalling alleen naar huis gekeerd. Je kan er met haar niet over praten. Het is daarom goed om iemand op te zoeken met wie je jouw gevoelens kan delen en er dus over kan praten. Een vriend die ook vader is of een vertrouwd familielid.
Tips voor de kersverse papa:
- Praat met mensen die je vertrouwt over de overweldigende ervaring van een bevalling.
- Begrijp de stemmingswisselingen van jouw partner en luister gewoon.
- Zorg goed voor jezelf terwijl je partner in het ziekenhuis ligt.
- Een opgeruimd huis en schone was zorgen ervoor dat moeder en kind ontspannen thuiskomen.
- Neem bevalling verlof vader op als jouw partner met de baby thuiskomt.
- Wees vanaf het begin betrokken bij de babyverzorging.
- Doe vrijwillig het huishouden, dit zal wonderen doen voor je relatie.
- Geef hulp bij tillen na bevalling: haal alle lasten die zwaard zijn de baby van de schouders van je partner (wasmanden, boodschappen etc.)
- Bescherm moeder en baby tegen te veel en te lange bezoeken.
Tot slot: zwaar tillen na bevalling
Laat zwaar tillen na bevalling aan papa of anderen over. Til alleen je baby of kleine spullen tot maximaal 5 kg. Ga pas weer tillen na bevalling als je lichaam volledig hersteld is. Zwaar tillen na bevalling kan ongeveer na 9 tot 12 maanden. Heb je een keizersnede gehad? Bekijk dan onze tips over herstel na keizersnede, hoe zorg je voor je jezelf?
Mocht je nog andere vragen hebben over tillen na bevalling, hoog ledikant kopen of meer informatie willen? Neem dan zeker eens contact op met Cryless.