Rugklachten zwangerschap zijn niet verwonderlijk, maar het verdient toch aandacht. Overweeg zeven manieren om rugpijn zwangerschap te verlichten. Van een goede houding en fysieke activiteit tot aanvullende therapieën.
Rugpijn tijdens zwangerschap is een veel voorkomende klacht. Je komt aan, je zwaartepunt verandert en je hormonen ontspannen de ligamenten in de gewrichten van je bekken. Vaak kan je echter rugklachten zwangerschap voorkomen of verlichten. Overweeg zeven manieren om zwangerschap rugpijn te overwinnen:
1. Oefen op een goede houding
Naarmate je baby groeit, verschuift je zwaartepunt naar voren. Om te voorkomen dat je naar voren valt, kan je dit compenseren door achterover te leunen. Dit belast de spieren in de onderrug en dat kan daardoor bijdragen aan lage rugpijn begin zwangerschap. Houd daarom deze principes van een goede houding in gedachten:
- Sta rechtop, waarbij je nek en rug in een rechte lijn staan.
- Houd je borst hoog.
- Zet je knieën niet op slot.
- Houd je schouders naar achteren en ontspan.
- Voorkom een holle rug.
Als je staat, gebruik dan een comfortabel brede houding voor de beste ondersteuning. Als je lange tijd moet staan, laat dan een voet op een lage opstapkruk rusten. En neem de tijd voor regelmatige pauzes.
Een goede houding betekent ook aandacht bij het zitten. Kies een stoel die je rug ondersteunt of plaats een klein kussentje achter je onderrug. Dit voorkomt rugklachten zwangerschap.
Om te voorkomen dat je voorover valt tijdens je zwangerschap, ga je automatisch achterover leunen. Dit belast de spieren in je de onderrug.
Bron: trouw.nl
2. Goed tillen tijdens zwangerschap
Tillen tijdens zwangerschap kan je niet voorkomen. Maar als je iets optilt doet dit dan op een goede manier. Wanneer je een klein voorwerp wilt pakken, hurk dan goed door je knieën en til het gewicht met je benen op. Houd daarbij je rug recht. Buig niet in de taille en til nooit met je rug (of je nu zwanger bent of niet). Goed tillen voorkomt en verlicht rugklachten zwangerschap.
Het is ook belangrijk om je grenzen te kennen. Vraag om hulp als je het nodig hebt, bijvoorbeeld aan de aanstaande papa. Lees ook onze tips over tillen tijdens zwangerschap.
3. Zorg voor de juiste uitrusting bij rugpijn zwanger
Zorg voor de juiste uitrusting als je rugpijn zwanger ervaart. Dat wil zeggen dat je goede schoenen draagt. Stevige platte schoenen die de voetboog goed ondersteunt. Vermijd hoge hakken, want deze verplaatsen je evenwicht verder naar voren waardoor je sneller een misstap maakt of zelfs valt. Wil je toch een hakje dragen, zorg dat deze dan laag is.
Je kan overwegen om een zwangerschapsband te dragen. Hoewel onderzoek naar de effectiviteit van een zwangerschapsband beperkt is, vinden sommige vrouwen de extra ondersteuning bij rugpijn zwanger prettig.
Als je zwangerschap rugpijn ervaart, dan wil je dit zeker voorkomen na de bevalling. Kies daarom een hoog ledikant uit waarbij je niet meer hoeft te bukken en tillen als je jouw pasgeborene in zijn of haar ledikantje legt. Dit voorkomt rugpijn na bevalling. Voor meer informatie over een extra hoog ledikant baby kan je terecht bij Cryless.
Nieuw: Cryless heeft nu ook een hoog ledikant in het matzwart. Bekijk die hier!
4. Slaaphouding zwanger: slaap op je zij
De beste slaaphouding zwanger is door op je zij te slapen. Houd daarbij één of beide knieën gebogen. Overweeg om zwangerschaps- of steunkussens te gebruiken tussen je gebogen knieën, onder je buik en achter je rug. Daardoor ligt je wervelkolom tijdens het slapen recht en biedt tevens verlichting als je al rugklachten zwangerschap ervaart. Ook als je op de dag even een dutje wilt doen, ga dan op je zij liggen.
5. Probeer warm koud kompres of massage
Niet bewezen, wel fijn: een massage of het gebruik van een warm koud kompres kan je helpen bij je rugklachten zwangerschap. Je kan ook een warme kruik gebruiken ter verlichting van de rugpijn óf juist een ice pack. Er is dus niet veel wetenschappelijk bewijs dat dit echt helpt, maar proberen kan zeker geen kwaad. Een massage kan ook prettig zijn bij rugpijn zwanger. Gebruik bij voorkeur een neutrale massage olie, aangezien sommige zwangere vrouwen extra gevoelig zijn voor luchtjes.
6. Neem beweging tijdens zwangerschap op in je dagelijkse routine
Regelmatige beweging tijdens zwangerschap houdt je rug sterk en verlicht rugklachten zwangerschap. Je hoeft niet te overdrijven in de lichaamsbeweging, maar probeer rustige activiteiten zoals wandelen of zwangerschap zwemmen. Yoga en rek oefeningen kunnen ook helpen bij rugpijn tijdens zwangerschap. Beweging tijdens zwangerschap houdt je lichaam soepel en bovendien gezond. Waarbij je altijd goed naar je eigen lichaam moet luisteren. Gaat het een dagje niet omdat je teveel pijn ervaart? Forceer het dan niet!
7. Overweeg alternatieve therapieën: acupunctuur rugpijn
Sommige onderzoeken suggereren dat acupunctuur rugpijn tijdens zwangerschap kan verlichten. Een chiropractische behandeling kan ook voor sommige vrouwen troost bieden. Hiervoor is nog wel verder onderzoek nodig. Als je een aanvullende therapie overweegt, vertel de chiropractor of acupuncturist in ieder geval van te voren dat je zwanger bent.
Wanneer een arts raadplegen bij rugklachten zwangerschap?
Als je hevige rugpijn zwangerschap ervaart of rugklachten zwangerschap die langer dan twee weken aanhouden, neem dan contact op met je behandeld arts of verloskundige. Hij of zij kan medicijnen aanbevelen of andere behandelingen.
Houd er rekening mee dat hevige rugpijn zwangerschap een teken kan zijn van vroeggeboorte of een urineweginfectie. Als je tijdens de zwangerschap rugpijn hebt die gepaard gaat met vaginale bloedingen, koorts of een branderig gevoel tijdens het plassen, neem dan onmiddellijk contact op met je arts. Neem ook als je twijfelt gelijk contact op met je arts.
Als de baby eenmaal geboren is, kan het een uitdaging zijn het te laten doorslapen.