Skip to main content

De laatste loodjes zwangerschap wegen het zwaarst, en dat is echt zo. Wanneer begint derde trimester? Het laatste trimester loopt van de 28e tot 40e week van de zwangerschap. Dit is de tijd van enorme groei en ontwikkeling voor jouw baby. Er vormt zich een vetlaagje onder de huid van de baby. Hij of zij begint te lijken op de baby die je bij de geboorte zult zien. Inmiddels heb je al twee derde van je zwangerschap met succes achter de rug. Wat kun je verwachten van de laatste loodjes zwangerschap in het derde trimester?

Wat verwachten van het derde trimester?

 • Tegen het einde van week 32 weegt je kleintje ongeveer 4 pond en is zo’n 11 centimeter lang. De baby wordt in het derde trimester snel zwaarder en groter. Met een gewicht tussen de zeven en vier pond bij de geboorte.
 • Er ontwikkelt zich nu ook een waak-slaapcyclus en je zult voelen wanneer de baby beweegt, wakker is of rustig slaapt.
 • Je kan zelfs korte perioden van ritmische beweging opmerken. Dan is het waarschijnlijk gewoon de hik.

Tijdens het laatste trimester begint je baby op zijn duim te zuigen en zuigbewegingen te maken met zijn mond. De baby bereidt zich al voor op de borstvoeding na de geboorte. De oogleden gaan open. Hij/zij blijft ze openen en sluiten. Het vermogen om te zien en te horen ontwikkelt zich ook in het derde trimester zwangerschap. En je zult merken dat je baby begint te reageren op prikkels in je omgeving. Zoals muziek, geluiden, jouw stem of licht.

laatste loodjes zwangerschap cryless ledikant 28 weken zwanger

Volg ons ook op instagram!

De laatste loodjes zwangerschap: baby groeit

De meeste lichamelijke ongemakken die je tijdens de laatste loodjes zwangerschap ervaart, hebben te maken met het feit dat jouw baby groter en zwaarder wordt. Je bent waarschijnlijk vaak kortademig als de baby op het middenrif en de longen drukt. Traplopen of een blokje om is niet meer zo makkelijk tijdens de laatste loodjes zwangerschap. Het extra gewicht dat je meedraagt, kan vermoeidheid en rugpijn zwangerschap veroorzaken.

3e trimester zwangerschap: doe rustig aan

In het 3e trimester zwangerschap is het vooral aanbevolen om het rustig aan te doen. Waarbij het ook belangrijk is dat je goed naar je lichaam luistert. De baby groeit nu hard, waardoor je ook meer klachten kan ervaren.

 • Doe het rustig aan en neem niet te veel hooi op de vork. Vraag waar mogelijk vrienden en familie om je te helpen tijdens de laatste loodjes zwangerschap.
 • Het vinden van een comfortabele slaaphouding kan ‘s nachts moeilijk zijn. Door de druk die de baby op je blaas uitoefent, blijf je naar het toilet gaan. Drink daarom niet te veel voordat je gaat slapen.
 • De ophoping van vocht in het bindweefsel van het lichaam veroorzaakt bij veel vrouwen zwelling van de enkels en voeten (oedeem). Leg daarom je voeten zo vaak mogelijk omhoog om zwelling te verminderen.
 • In het 3e trimester zwangerschap liggen de rugklachten zwangerschap ook op de loer. Denk daarom goed aan je houding, buk niet te veel en laat tillen aan manlief over.
 • Ook mentaal verandert er veel tijdens de laatste loodjes zwangerschap. Je kunt namelijk bijna niet wachten tot het einde van de zwangerschap. Lag de baby maar alvast in je armen in plaats van in je buik.

Tips laatste weken zwangerschap

We hebben een aantal tips voor de laatste weken zwangerschap. De meeste vrouwen ervaren de laatste weken zwangerschap zwaar. Deze tips kunnen je wellicht helpen om het derde trimester ook goed door te komen.

 • Zorg voor beweging door meerdere keren per week te gaan wandelen. Uiteraard als het weer het toelaat. De frisse lucht geeft energie en stimuleert de doorbloeding. Oefeningen kunnen helpen bij stijve en pijnlijke spieren, die je wellicht ervaart tijdens laatste loodjes zwangerschap.
 • Volg een bevallingscursus. Daar leer je namelijk ontspannings- en rekoefeningen. Gebruik deze oefeningen om te ontspannen en je voor te bereiden op de spannende tijd die voor je ligt. De oefeningen zijn ook in combinatie met visualisatie technieken en muziek erg prettig tijdens het 3e trimester.
 • Slaap op je zij voor wat meer comfort. Voor verlichting ondersteun je met kussens jouw dijen en rug. Probeer minimaal 7 uur per nacht te slapen. En doe overdag een dutje om zo goed mogelijk uitgerust te zijn voor de dag van de bevalling.
 • Lezen, lezen en lezen. Alles wat je leest over het krijgen en verzorgen van een baby neemt eventuele angsten weg. Daardoor ben je beter voorbereid op de fantastische tijd die komen gaat.
 • Zorg dat de babykamer in orde is. Heb je aan alles gedacht? Kleertjes, commode, hoog ledikant tegen rugpijn na bevalling, knuffeltjes, baby beddengoed en meer.
 • Mis geen preventieve check-up. Je gynaecoloog volgt jouw vorderingen en die van de baby tot aan de geboorte. Wetende dat alles in orde is, geeft je de kans om te ontspannen en te genieten van de laatste paar weken van de zwangerschap.

Succes met de laatste loodjes zwangerschap

Wetende dat je baby gezond is en groeit. En dat er nog maar een paar weken tot de geboorte zijn, maakt dit een tijd om nooit te vergeten. Daarom wensen wij je natuurlijk succes met de laatste loodjes zwangerschap.

Geniet ook vooral in het derde trimester van het voelen van de bewegingen. Bereid je voor op de bevalling laatste loodjes zwangerschap. Heb je al een naam gekozen en alle babykleertjes schoon en wel klaarliggen? Heb je het hoog ledikant van Cryless netjes opgemaakt met een molton, baby hoeslaken, laken en baby dekentje?

De laatste weken zwangerschap is een onvergelijkbare tijd. Probeer dus te ontspannen en te genieten van deze bijzondere periode. Je zwangerschap ziet er bijna op!

Wij van Cryless kunnen je natuurlijk een Cryless hoog ledikant aanraden ;-). Doordat je ons ledikant gebruikt, belast je je rug goed. Hierdoor houd je energie over in die o-zo-leuke weken na de bevalling!

Hoog Ledikant Cryless Gesloten

Volg ons op instagram!