Skip to main content

Wat is de juiste afmeting ledikant? Er wordt vaak gesproken over een afmeting wieg, afmeting ledikant en peuterbed. Het is eigenlijk heel simpel: de standaard afmeting voor een ledikant baby is 60x120cm. Als je op zoek bent naar beddengoed voor een ledikantje, past dit ook altijd. Alle fabrikanten houden zich namelijk aan de standaard maten ledikant 60 x 120 cm. Daardoor kan je ook nooit de verkeerde afmeting ledikant laken, molton, hoeslaken of dekentje kopen. Wanneer stap je over van een wieg naar ledikant en peuterbed?

Cryless ledikant afmeting opmeten meetlint

De standaard afmeting voor een ledikant is 60x120cm
Bron: cryless.nl

Verschil wieg, ledikant, peuterbed

Om goed te weten waar we het over hebben is het wellicht goed om kort uit te leggen wat het verschil is tussen een wieg, ledikant en peuterbed.

Wat is een wieg?

Een wieg is geschikt voor de eerste maanden na de geboorte. En wieg neemt weinig ruimte in beslag met een afmeting van 30 cm diep, 45 cm breed en 80 cm lang. Ideaal om de baby de eerste weken of maanden in de ouderslaapkamer te plaatsen.

Wat is een ledikant (baby)

Een ledikant baby is een veilige bed constructie waar kinderen tussen de drie maanden en drie jaar kunnen slapen. De afmeting ledikant is 60 cm breed en 120 cm lang. De hoogte kan verschillen. Je hebt namelijk een laag ledikant en hoog ledikant. Een ledikant moet aan de Europese veiligheidsnormen voldoen:

  • Minimale breedte van een baby ledikant is 55 cm. (De standaard afmeting ledikant in Nederland is overigens 60×120 cm)
  • De zijkant van een baby ledikant is voorzien van spijlen welke een tussenruimte hebben van 4,5 tot maximaal 6,5 cm.
  • De minimale hoogte van de zijwanden is 60 cm. Dit is gemeten vanaf de bedbodem.
  • Een ledikant met verstelbare bodem zit bij de laagste stand tenminste 50 cm afstand tussen de bovenkant van het matras tot aan de bovenkant van het ledikantje.
  • Indien de zijkant klapbaar of verwijderbaar is, dan moet deze voorzien zijn van een veilige kindersluiting.
Cryless Ledikant Laag Half-open

Wil je een ledikant kopen? Let er dan op of bij de baby ledikant een matras inbegrepen is. Het is namelijk heel normaal dat je een bedje zonder matras koopt. In dit geval is vermeld wat de maximale afmeting ledikant matras is. Dit heeft vervolgens te maken met de hoogte van de zijwanden. Indien het matras te dik is, zou je kindje eruit kunnen vallen. Houd daarom altijd de instructies aan die bij het baby ledikant vermeld staan.

Wat is een peutberbed?

De volgende stap is van ledikant naar peuterbed. Peuterbed afmeting is 70×140, 70 cm breed en 140 cm lang. Een laag peuterbed staat vlakbij de grond. Mocht je kindje eruit rollen dan rolt hij of zij op de grond. Je hebt ook hogere peuterbedden, welke dan voorzien zijn van veilige leuningen aan de zijkanten. Tot slot heeft een peuterbed afgeronde hoeken en randen. Mocht je kindje in de nacht op avontuur gaan, dan kan de kleine zich niet bezeren aan het peuterbed. Kinderen slapen in een peuterbed tussen de leeftijd van 3 tot 6 à 7 jaar.

Wanneer baby in ledikant?

Vanaf welke leeftijd gebruik je een baby ledikant? Een ledikant kan je al gebruiken van het moment dat je baby is geboren. Echter kiezen veel ouders ervoor om de eerste weken een wiegje naast het bed in de ouderslaapkamer te zetten. Zodat de baby dichtbij ze is. Daarna slaapt de baby in een ledikant totdat hij of zij de leeftijd van drie jaar heeft gebruikt. Daarna stap je over naar een peuterbed of kinderbed.

Wanneer van ledikant naar peuterbed?

De grote vraag is wanneer van ledikant naar peuterbed overstappen? Als één of meer van de volgende situaties zich voordoen, is het hoog tijd om de overstap van ledikant naar peuterbed te maken:

  • Wanneer jouw dreumes actief op de zijkant van het ledikantje klimt en erin slaagt om over de top te klauteren. Voorzichtigheid is geboden, want hier is een reële kans op nare blessures.
  • Indien jouw kleintje eenvoudige instructies kan en wil opvolgen, maar dit niet lukt vanwege te weinig ruimte in het ledikant, waardoor ze vast komen te zitten.
  • Zodra je dreumes gewoonweg te groot is geworden voor een baby bed.
  • Wanneer jullie als ouders er klaar voor zijn om ’s morgens vroeg gewekt te worden door jullie zoontje of dochtertje dat naast jullie bed staat. In plaats van door de gang te schreeuwen dat ze wakker zijn en op willen staan.

Meestal is dit rond een jaar of drie, maar er zijn ook moeders die pas in het vierde of vijfde jaar switchen van ledikant naar peuterbed.

Kies je voor een laag of hoog ledikant?

Jullie zijn zwanger en zijn op zoek naar het beste ledikant dat veilig is, makkelijk is en er ook mooi uit ziet. Je loopt dan tegen een keuze aan. Niet alleen de keuze van kleur, materiaal en ontwerp. Maar ook de keuze voor een laag of hoog ledikant.

Het grote verschil is de hoogte. Bij een laag ledikant moet je altijd voorover hangen om je kindje uit bed te halen en bukken om het ledikant op te maken. Dit is zeer belastend voor je rug. De meeste vrouwen ervaren rugklachten tijdens de zwangerschap. Denk daarom goed na over of je een ledikant hoog of laag wilt kopen.

Een hoog ledikant heeft het voordeel dat deze standaard op poten van 34 cm hoog staat. De afmeting van de poten van een extra hoog ledikant baby is 67 cm. Vervolgens kan je de bodem instellen op drie verschillende standen, waardoor je kindje altijd veilig in zijn of haar ledikant hoog ligt. Jij hoeft als ouder ook nooit meer te bukken bij het naar bed brengen van jouw kleine en/of het verschonen van het bedje. Met een hoog ledikant baby kan je rugpijn na bevalling voorkomen. Daarnaast kan je je kindje op hoogte toestoppen, wat veel moeders als erg fijn ervaren.

Laatste tips bij juiste afmeting ledikant kopen

Naast dat je moet letten op de afmeting ledikant is het belangrijk om het juiste beddengoed te kopen. Let hierbij op de ledikant afmeting matras. Deze is exact gelijk aan de afmeting ledikant. Dus 60×120 cm, er mag geen ruimte zitten tussen de zijkanten van het bedje en het matras. Verder heb je nodig een molton hoeslaken, molton onderlegger (zonder plastic/rubber, dus puur stof), hoeslaken, ledikant laken en deken.

Tip: gebruik geen baby dekbed voor de je kind 2 jaar oud is.

Ten slotte is belangrijk dat kinderen geen kussens of knuffel in het bedje meenemen. Kinderen kunnen hier tegenaan rollen en in ademnood komen. Dit is pas aan te raden wanneer een kind in een groot kinderbed slaapt.

Zit je nog in je zwangerschap en krijg je last van rugklachten? Wij geven 7 tips voor verlichting!

Volg ons op instagram!