Skip to main content

Weloverwogen jonge moeders zijn zich op jonge leeftijd al bewust van hun moederschap. Deze jonge vrouwen hebben een enorme drang naar kinderen en willen welbewust jong moeder worden. Hun kinderwens kan niet jong genoeg starten. Wat zijn jonge moeders en is er een bepaalde leeftijd waarop je het beste kan beginnen aan een zwangerschap?

Verschil jonge moeders en tienerzwangerschap?

Wat is het verschil tussen jonge moeders en tienerzwangerschap? Je hebt namelijk jonge moeders en tiener moeders. Tienerzwangerschap zijn tieners die op een zeer jonge leeftijd moeder worden, vaak onbedoeld en niet gewild. De groep jonge moeders valt in de leeftijdscategorie 18 en 23 jaar. Zij vallen vaak een beetje tussen wal en schip. Zoals we dit vaak ook horen.

Ze zijn namelijk oud en zelfstandig genoeg om zelf te beslissen of ze jong moeder willen zijn, maar wellicht nog niet financieel onafhankelijk. Daarnaast is de relatie ook niet altijd even stabiel dan bij een moeder in de dertig.

In de jaren zeventig en ook eerder was het heel normaal om jong zwanger te worden. Tegenwoordig is gezinsplanning op jonge leeftijd teruggedrongen. Maar is dat een goede zaak? Wanneer is het juist moment om zwanger te worden?

Beste leeftijd zwanger worden

Beste leeftijd zwanger worden, bestaat dat eigenlijk wel? Welke invloed hebben werk, vrienden en familie op gezinsplanning? En welke rol speelt de biologische klok? Wij hebben de belangrijkste feiten en overwegingen voor je op een rij gezet.

In één oogopslag de beste leeftijd om zwanger te worden:

  • Statistisch gezien wordt 90 procent van de vrouwen zwanger in het eerste jaar van onbeschermde geslachtsgemeenschap.
  • Artsen noemen de tijd tussen 20 en 30 jaar als de optimale leeftijd om kinderen te krijgen.
  • Vrouwen kunnen tegenwoordig hun eicellen laten invriezen voor een latere zwangerschap.
  • Vanaf 35 jaar neemt de spermakwaliteit van een man langzaam af.

Gemiddelde leeftijd eerste kind

Wanneer is het ideale moment voor het eerste kind? Om te beginnen bestaat de ideale gemiddelde leeftijd eerste kind niet. Toekomstige ouders moeten zelf het juiste moment in hun leven bepalen om een eerste kind te krijgen.

Sommigen moeders zijn al jong zwanger bij hun eerste kind en krijgen misschien 15 jaar later een laatkomertje. De anderen maken eerst een vliegende start op het werk en nemen langer de tijd voor bijvoorbeeld verre reizen en hobby’s. En sommige mensen ontmoeten hun charmante prins pas als ze 40 zijn, waarbij ze hun eerste kind op hun 43ste leeftijd krijgen.

Tegenwoordig hebben vrouwen de neiging om bij eind twintig meer tijd te besteden aan gezinsplanning. De gemiddelde leeftijd eerste kind ligt dan ook op 29 jaar. Deze trend om later moeder te worden kan verschillende sociale factoren hebben, zoals het zoeken van een partner, studeren of financiële aspecten.

Steeds meer discussies gaan over het enige echte tijdstip voor jullie babyproject. Vaak wordt vergeten dat veel dingen in het leven niet te plannen zijn. En dat is eigenlijk ook weer geweldig!

Vrouw zwanger boven de 40 relaxt Cryless.jpg

Kinderen krijgen, wat zeggen de statistieken?

Een blik op de statistieken kan toekomstige ouders optimistisch maken:

  • De kans op zwangerschap is 25% per maandcyclus.
  • Gemiddeld duurt het vier maanden voordat een vrouw zwanger wordt.
  • 90% van de jonge moeders wordt binnen het eerste jaar zwanger.

Nu komt de maar, gemiddeld duurt het iets langer voor vrouwen met een onregelmatige cyclus om zwanger te worden. En, hoe ouder de vrouw, hoe groter de kans op complicaties. Er mag echter niet over het hoofd worden gezien dat het risico toeneemt bij zwanger boven de 40. Maar de overgrote meerderheid van de kinderen van oudere moeders wordt nog steeds perfect gezond geboren.

Vruchtbaarheid vrouwen, heeft leeftijd invloed?

Als je medische professionals vraagt naar het juiste moment om kinderen te krijgen, is het antwoord vrij duidelijk: hoe eerder, hoe beter. In ieder geval wat betreft vruchtbaarheid vrouwen en het risico op genetische afwijkingen. Experts beschrijven het derde decennium van het leven, dat wil zeggen de tijd tussen 20 en 30 jaar, als de optimale leeftijd om kinderen te krijgen.

Zelfs als je 30+ bent, staat het reproductieve (nee, dit heeft niks met het RIVM te maken ;-))stoplicht nog op groen. In je vroege dertiger jaren is de kans om zwanger te worden niet veel lager dan in je late twintiger jaren. Het risico dat de baby wordt geboren met een genetische afwijking is wel licht verhoogd. Vanaf 35 jaar daalt de vruchtbaarheid vrouwen aanzienlijk en is de kans op een genetisch afwijking, zoals het syndroom van Down, significant groter.

Hoe jong en dynamisch vrouwen boven de 35 zich ook voelen of hoe druk ze het ook hebben, de eicellen zijn de belangrijkste factor voor vruchtbaarheid. Met de leeftijd neemt de kwaliteit hiervan af. Jonge moeders profiteren dus van een hogere vruchtbaarheid.

Conclusie jong en moeder

Je bent jong en moeder, waarbij je op een aantal zaken extra moet letten. Aangezien je zelf nog jong bent, heb je minder levenservaring. Het kan zijn dat je hier onzeker door wordt, vraag daarom altijd om hulp of advies als je iets niet weet. Daarnaast blijken jonge moeders vaak angst te hebben dat ze niet serieus worden genomen. Maar dit is nergens voor nodig.

Je hebt bewust gekozen om jong en moeder te zijn. Het voordeel hiervan is dat je zelf nog zeer energievol bent. Je kan daardoor  beter tegen korte nachten en stress die een baby met zich meebrengt. Ander voordeel is wanneer het tijd is dat jouw kinderen zelf uitvliegen jij nog altijd jong bent. Rond de veertig, waardoor je nog een heel leven voor je hebt. Je wordt wellicht ook jong oma, hoe leuk is dat wel niet?

Zowel bij oudere als jonge moeders blijven de lichamelijke klachten redelijk gelijk. Zoals rugklachten zwangerschap en rugpijn na bevalling. Dit heeft te maken met de hormoon huishouding en verandering van je lichaam. Heel normaal dus.

Wil je rugpijn na zwangerschap voorkomen? Zorg ervoor dat je dan bijvoorbeeld voldoende beweegt, rugpijn na bevalling oefeningen doet, met een kniekussen slaapt en ademhalingsoefeningen doet. Ook moet je voorzichtig zijn bij het tillen tijdens zwangerschap en bukken. Een hoog ledikant kan hierbij zeer goed van pas komen. Let er ook op dat je jouw pasgeborene op de juiste manier vasthoudt en zorg dat je weer op een gezond lichaamsgewicht komt.

Wij van Cryless kunnen je natuurlijk een Cryless hoog ledikant aanraden ;-). Doordat je ons ledikant gebruikt, belast je je rug goed. Hierdoor houd je energie over in die o-zo-leuke weken na de bevalling!

Cryless ledikant op hoogte rugpijn na bevalling moe bevalling voorkomen Cryless

Volg ons op instagram!