Veel vrouwen krijgen te maken met lage en hoge rugpijn zwangerschap. Het ervaren van rugpijn tijdens zwangerschap is misschien wel één van de meest vervelende kwaaltjes die je kan krijgen. De ene vrouw krijgt vooral last van een hoge rugpijn tijdens zwangerschap, terwijl andere zwangere vrouwen last krijgen van lage rugpijn begin zwangerschap. Hoe komt dit en wat kan je er aan doen?
Wanneer krijg je te maken met rugpijn zwanger?
Vanaf de eerste week kan je eigenlijk al last krijgen van rugpijn zwanger. Gelukkig is dit niet voor iedereen van toepassing. Vaak krijg je last van zwanger rugpijn wanneer je buik begint te groeien, tussen de 19 en 25 weken zwangerschap. Bij 25 weken is je buik al behoorlijk gegroeid en zal je steeds meer last krijgen van het gewicht dat je mee moet dragen.
Het is belangrijk om te weten wat je tegen deze rugpijn zwanger kan doen. Je wilt per slot van rekening niet je hele zwangerschap last hebben van hevige rugpijn zwangerschap en ook niet dat het erger wordt. Wat kan je tegen hoge rugpijn zwangerschap doen en hoe kan je de pijn verlichten?
De meeste vrouwen krijgen last van rugpijn vanaf het tweede of derde trimester in de zwangerschap
Bron: zwangerenportaal.nl
Hoge rugklachten zwangerschap
Hoge rugklachten zwangerschap komt vaak voort uit een verkeerde houding. Je buik wordt steeds zwaarder, wat extra gewicht met zich meebrengt. Hierdoor ontstaat een holle rug en spanning op het bovenste gedeelte van je rug, waardoor pijn bovenrug zwanger ontstaat.
Het is daarom belangrijk om tijdens je zwangerschap goed te letten op je houding. Zeker als je buik al begint te groeien. Sta niet te lang, zit te niet te lang en zorg voor voldoende beweging. Heb je een zittend beroep? Zorg er dan voor een goede bureaustoel. Een kussentje of een lendensteun in je rug helpt om je rug meer ondersteuning te geven.
Sta je veel, let dan op je houding. Probeer zo recht mogelijk te staan, waarbij het ook van belang is om rust te nemen wanneer je merkt dat je moe wordt van het staan. Een goede houding gaat gepaard met comfortabele schoenen. Draag bij voorkeur geen hakken, want dit gaat niet samen met een correcte houding.
Rugpijn tussen schouderbladen zwanger kan voortkomen omdat je verkeerd tilt. Tillen tijdens zwangerschap wordt ook afgeraden. Indien je toch iets moet tillen, ga dan altijd door je knieën. Verder is het belangrijk om altijd naar je lichaam te luisteren. Verricht je veel inspanning en geeft je rug aan dat het rust nodig heeft? Neem deze rust dan ook.
Hoge rugpijn zwangerschap oefeningen
Vooral in het tweede en derde trimester ervaren vrouwen rugpijn zwanger. Niets is zo vervelend om een constante pijn te voelen in je rug. Je kan een paracetamol nemen, maar dit helpt maar even. Er zijn ook tal van hoge rugpijn zwangerschap oefeningen welke een pijnverlichting geven. We hebben drie oefeningen voor je uitgezocht. Als je deze oefeningen geregeld uitvoert, zal je merken dat je rug beter aanvoelt en dat het je zwanger rugpijn verlicht.
Lage rug/ribstretch
Ga op bed op je rechterzij liggen en buig je linkerbeen en leg deze op een kussen. Draai je bovenlichaam naar links en breng je linkerschouder naar het bed. Je benen en heup mogen niet bewegen. Adem langzaam terwijl je zachtjes draait en uitrekt. Herhaal deze zwangerschap oefeningen ook voor de andere kant. Doe dit 3 keer per dag gedurende 1 minuut. Deze oefening helpt om je bovenrug en schouders te strekken, waardoor je spieren losser komen en je ook beter slaapt.
Rekken bij deuropening
Ga voor een open deuropening in je huis staan en strek je armen langs je zij zodat je ellebogen tegen de deuropening komen. Je armen moeten 90 graden staan en buig je ellebogen ook 90 graden. Leun voorzichtig naar voren om een mooie rek door je borst en in je bovenrug te voelen. Doe ook deze oefening 3 keer per dag gedurende 1 minuut.
Deze rugpijn zwangerschap oefening helpt je weer goed rechtop te zitten en het voelt daarnaast prettig aan voor je rug.
Muursquat met bal
Bij deze oefening heb je een bal nodig! Plaats de oefenbal in de hol van je rug en steun tegen de muur, waarbij je de benen op schouderbreedte uit elkaar zet. Buig je knieën alsof je gaat zitten. Je gewicht leunt op je voeten. Je knieën mogen niet voorbij je tenen komen. Als je knieën pijn doen spreid je de benen iets verder uit elkaar. Kom vervolgens iets overeind, herhaal deze zwangerschapsoefening 20 keer, 3x per dag. Dit helpt namelijk de kern- en bilspieren te versterken.
Wat is een lage rugpijn zwanger?
Naast een hoge rugpijn kan je ook last krijgen van een lage rugpijn zwanger. Onder een lage rugpijn wordt verstaan dat je een hevige pijn ervaart in de onderrug. Doordat je buik naar voren trekt krijg je een holle rug. De baarmoeder oefent een kracht uit op je rug. Hierdoor kan je rugklachten krijgen in de onderste zone.
Na je zwangerschap zal dit over het algemeen weer wegtrekken. Mits je je hierbij ook houdt aan een goede houding, waarbij een hoog ledikant je enorm zal helpen. Je hoeft namelijk niet meer voorover te bukken om je pasgeboren baby in bed te leggen of uit bed te halen.
Zwaar tillen, veel bukken en voorovernuigen zijn houdingen die je na de bevalling moet vermijden. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Je kan hier meer over lezen in ons blog “Hoe kan je rugpijn na bevalling voorkomen”.