Skip to main content

Wanneer je zwanger bent, komt er van alles op je af. Zoals hoe een ledikant opmaken voor je pasgeboren kindje? Zeker als je voor de eerste keer zwanger bent, is er nog heel veel wat je nog niet weet. Het kan zelfs voorkomen dat je hier een beetje onzeker van wordt, want hoe ga je dat straks allemaal doen?

Gelukkig krijg je in Nederland de eerste weken na de bevalling een kraamverzorgster bij jou thuis. Hij of zij leert jou (en je partner) alles wat je nodig hebt om vol zelfvertrouwen voor je kleintje te zorgen. Uiteraard ben je voor de bevallingsdatum al druk bezig om de babykamer in orde te maken. Daar hoort het uitzoeken van een ledikant en vervolgens het ledikant opmaken bij. Je wilt natuurlijk een opgemaakt bedje hebben voor jouw baby. We vertellen je alles wat je moet weten over hoe je een ledikant moet opmaken.

Waar starten met baby ledikant opmaken?

Voordat je een baby ledikant opmaken kan, heb je het juiste beddengoed nodig en een goed ledikant. Bij een baby ledikant kopen heb je keuze tussen een laag ledikant en een hoog ledikant. De keuze van het juiste baby ledikant kopen is niet onbelangrijk. Jouw kleintje slaapt er immers tot zijn derde verjaardag in.

Mocht je rugklachten zwangerschap ervaren, dan is een hoog ledikant een zeer goede keuze. Je hoeft namelijk niet elke keer als je jouw baby naar bed brengt of het beddengoed verschoont, voorover te bukken. Hiermee voorkom je overigens rugpijn na bevalling.

Baby beddengoed

Voor het baby beddengoed is er enorm veel keuze. Wat je in ieder geval nodig hebt is:

  • molton hoeslaken baby
  • baby hoeslaken
  • laken baby ledikant
  • baby dekentje
  • hydrofiele multidoek

Verwacht je een lente- of zomerbaby? Dan doe je er goed aan om voor een baby dekentje zonder voering te kiezen. Ben je in het najaar of in de wintermaanden uitgerekend, kies dan voor een ledikant deken met een fijne teddy voering. De afmeting van het baby beddengoed is vrij standaard. Bij een wieg heb je de afmeting van 75 x 100 cm nodig en bij een ledikant (baby) kies je voor 100 x 150 cm.

In 5 stappen: hoe ledikant opmaken?

Cryless verhoogd ledikant diagonaal aanzicht verder

Wij van Cryless kunnen je natuurlijk een Cryless hoog ledikant aanraden ;-). Dit is niet alleen bij het tillen van je kleine heel gemakkelijk, maar ook bij het ledikant opmaken! Je hoeft niet te bukken, waardoor je energie overhoudt om te genieten.

1. Molton hoeslaken baby

Allereerst begin je met een molton hoeslaken baby. Waarom molton hoeslaken baby gebruiken? Een molton beschermt het baby matras van het bedje bij eventuele ongelukjes. De molton trek je om het matrasje heen.

2. Hoeslaken baby

De tweede stap is het hoeslaken baby, welke je om het matras met de molton trekt. Zorg ervoor dat het hoeslaken strak en glad ligt. Het matras mag daarbij niet opkrullen bij de hoeken. De standaard afmeting ledikant matras is 60×120 cm. Fabrikanten hebben hierop het ledikant beddengoed afgestemd, dus je kan eigenlijk nooit een verkeerde maat kopen. Dit geldt voor al het baby beddengoed, van een molton hoeslaken tot een baby dekentje.

3. Hydrofiele doeken bij hoofdeinde

Van hydrofielen doeken kan je niet genoeg in huis hebben. Leg bij het hoofdje van de baby een hydrofiele multidoek. Handig voor als je baby tijdens het slapen kwijlt of spuugt, dan hoef je niet gelijk het beddengoed te verwisselen. Het hydrofiele doekje verschoon je overigens iedere dag. Vouw de hydrofiele multidoek in een punt en leg deze (met de punt naar boven) in het bedje, waarbij je het goed onder het matrasje instopt.

4. Baby laken en ledikant deken

Het bedje is nu klaar voor het baby laken en de ledikant deken. Leg eerst het ledikant laken baby gespreid over het bedje. Vervolgens leg je, ongeveer 20 cm onder de bovenrand, de ledikant deken gespreid over het laken. Vouw nu de bovenste rand van het laken over de deken.

5. Ledikant kort opmaken

Belangrijk bij ledikant opmaken is dat je dit verkort doet, gerekend vanaf het voeteneinde. Het baby beddengoed wat je aan de zijkanten over hebt, vouw je vervolgens strak onder het matras. Zowel bij het voeteneinde als aan de zijkanten. Het beddengoed moet namelijk goed strak zitten. Dit vinden baby’s niet alleen heel fijn, maar zorgt ook voor een beperkte bewegingsvrijheid. Op deze manier kan jouw baby niet onder de ledikantdeken wegzakken tijdens het slapen.

Baby beddengoed, hoeveel heb je nodig?

Aan één setje babybeddengoed heb je helaas niet genoeg. Het is altijd fijn om reserve in de kast te hebben liggen wanneer je het moet verschonen. Ook bij ongelukjes is het prettig dat je een schoon setje baby beddengoed klaar hebt liggen.

Wij adviseren tenminste de volgende hoeveelheden aan te houden voor het beddengoed baby:

  • 3 x molton hoeslaken
  • 3 x hoeslakens
  • 2 x lakens baby ledikant
  • 2 x babydekens
  • 5 x multidoek (70×70 cm)

Wij hopen dat je iets hebt aan de tips van Cryless over hoe je het ledikant van jouw baby opmaakt. Mocht je nog vragen hebben over het soort babybed, laag of hoog ledikant, dan kan je ons altijd contacteren. We geven je graag tips en advies over welk ledikant kopen en hoe ledikant opmaken. Meer handige tips en wetenswaardigheden kan je teruglezen in onze blog sectie.

Cryless ledikant toestoppen baby opmaken ledikant opmaken baby

Bron: instagram

Volg ons op instagram!