Skip to main content

Het herstel na keizersnede verloopt op een andere wijze dan het herstel na een natuurlijke bevalling. Je lichaam moet na de keizersnee operatie bijkomen en de wond heeft ook enige tijd nodig om te herstellen. Hoe snel je herstel na keizersnede is, verschilt per persoon. Ieder lichaam is namelijk anders en de omstandigheden waarin je hersteld zijn ook medebepalend.

We geven antwoord op vragen zoals: hoe zorg je voor jezelf nadat je bent bevallen met keizersnede?, wat is de tijdlijn van je herstel? en is natuurlijk bevallen na een keizersnede mogelijk?

Hoe lang herstel na keizersnede?

Hoe lang herstel na keizersnede is, verschilt per situatie en per persoon. Gemiddeld duurt een herstel na een keizersnede zes tot twaalf maanden. Na een keizersnede verblijf je ongeveer 2 of 3 dagen op de kraamafdeling in het ziekenhuis, waarbij de artsen en verpleegkundigen jouw herstel na keizersnede in de gaten houden.

De eerste dagen na een keizersnee ben je wat verzwakt, kunnen je darmen van slag zijn en heb je pijn aan de wond. Na ontslag uit het ziekenhuis ben je meteen weer op de been, maar moet je het nog wel rustig aan doen.

Herstel na keizersnede vrouw met kind keizersnee litteken

Na een keizersnede verblijf je ongeveer 2 of 3 dagen op de kraamafdeling in het ziekenhuis

Bron: degynaecoloog.nl

Tijdlijn herstel na een keizersnede?

Grofweg kan je de volgende tijdlijn voor herstel na een keizersnede aanhouden:

Tijd Herstel
1 tot 2 dagen In het ziekenhuis word je herstel goed in de gaten gehouden. Zodra je weer kan lopen, mag je katheter eruit en kan je zelfstandig naar het toilet.
1 tot 5 dagen Samen met je baby verblijf je nog in het ziekenhuis, waarbij je ook kraamvisite mag ontvangen. Na 3 tot 5 dagen mag je naar huis.
5 tot 15 dagen Tot de eerste 10 dagen na thuiskomst ontvang je kraamzorg. De kraamhulp helpt je met de verzorging van jullie baby en verricht lichte huishoudelijke taken. Zodat je lichaam en wond goed kunnen herstellen. Wandelen en traplopen na keizersnede kan direct na ontslag uit het ziekenhuis.
2 tot 4 weken Afhankelijk van je herstel, mag ja na ongeveer 10 dagen na thuiskomst weer fietsen. Dit kan voor sommige te snel zijn, luister daarom goed naar je lichaam. Dit is ook de periode dat de wondpijn afneemt.
6 weken

In feite mag je na 6 weken weer alles proberen te doen. De wond is al goed dicht en je lichaam kan weer meer aan. Je krijgt ook nog een laatste controle bij je gynaecoloog. Houd altijd je eigen lichaam goed in de gaten.

  • Zodra de druk op de wond weg is en deze goed geneest, mag je autorijden na keizersnede. Eerder autorijden wordt afgeraden in verband met een verminder concentratievermogen en de pijn.
  • Vanaf zes weken na keizersnee kan je ook weer zorgeloos in bad. Vanaf dat moment weet je zeker dat de wond niet week wordt.

Tip: check bij je verzekering wanneer je weer mag autorijden. Dit is meestal 6 weken maar kan ook korter of langer zijn.

6 maanden Na een half jaar wordt je lichaam steeds meer de oude. Dit is ook de periode dat je weer opnieuw zwanger na keizersnede kan worden. Het is aan te raden om altijd met je arts of gynaecoloog te overleggen, want het is namelijk van belang dat je litteken volledig is genezen.
10 tot 12 maanden Gemiddeld ben je na 10 tot 12 maanden helemaal goed hersteld van de keizersnee. Het kan ook sneller gaan of iets langer duren.
1 jaar en verder Het wordt in het algemeen aangeraden om een jaar te wachten voordat je opnieuw zwanger wordt na keizersnee. Natuurlijk kan je voor persoonlijk advies altijd terecht bij je arts.

Bron: 24baby.nl

Weer thuis na een keizersnee

Gemiddeld verblijf je dus zo’n vijf dagen in het ziekenhuis na een keizersnee. Maar ook daarna moet je het rustig aan doen, want je kan zeker nog even last hebben van de hechtingen en van pijn in je buik. Tot zes weken na een keizersnede is het ten zeerste aan te raden om zoveel mogelijk te rusten en al zeker geen zware voorwerpen te tillen. Je baby mag je natuurlijk wel tillen.

Om te voorkomen dat je herstel niet langer duurt dan nodig is, maar ook om vervelende rugpijn tegen te gaan is een hoog ledikant een uitkomst voor iedere moeder. Naarmate je baby zwaarder wordt, is tillen en voorover hangen niet goed voor je rug. Met een hoog ledikant zorg je goed voor jezelf en je baby. Je ontlast jouw rug en je kan te allen tijde voor jullie pasgeborene zorgen. Ook als je net thuis bent gekomen van een geplande keizersnede. Met een hoog ledikant hoef je ook niet voorover te buigen als je naar je baby wilt kijken hoe hij of zij heerlijk ligt te dromen.

Traplopen na keizersnede mag in principe direct na ontslag uit het ziekenhuis, evenals wandelen. Verder zijn de eerste zes weken cruciaal voor je herstel na keizersnede. Ga niet direct autorijden na keizersnede, laat het sporten ook nog even op zich wachten en laat zware huishoudelijke taken aan iemand anders over. En verder? Geniet vooral van elkaar, voordat je het weet vieren jullie alweer de eerste verjaardag van jullie kindje, of heb je wellicht opnieuw blij nieuws?

Met een hoog ledikant zorg je goed voor jezelf en je baby

Bron: cryless.nl

Cryless Hoog Ledikant Rechte Rug Baby Toestoppen
Hoog Ledikant Bedje Cryless Website Home Slider Met Baby

Bron: Cryless.nl

Zwanger na keizersnede: is natuurlijke bevalling mogelijk?

Vrouw na natuurlijke bevalling in ziekenhuis met baby

Je bent in blije verwachting en weer zwanger na keizersnede. Je vraagt je alleen af een natuurlijke bevalling mogelijk is. Kan je bij deze zwangerschap kiezen voor een natuurlijk bevalling na keizersnede? Ja, de kans op natuurlijk bevallen na een keizersnede is namelijk best groot.

Ben je tijdens je vorige zwangerschap met een geplande keizersnede bevallen, dan is de keuze of je dat nu weer wilt doen vooral aan jou en je partner. Tenminste, als er geen dwingende medische redenen zijn om van een vaginale bevalling na keizersnede af te zien.

Om te bepalen hoe hoog het risico op complicaties is, als je op natuurlijke wijze wilt bevallen na een eerdere keizersnee, werkt je gynaecoloog op voorhand een uitgebreide risicoanalyse voor je uit. In deze analyse wordt met name gekeken naar de reden waarom er bij de vorige bevalling een keizersnee nodig was. Alsmede naar de waarschijnlijkheid dat die problemen bij deze bevalling nog eens de kop zullen opsteken.

Bespreek alles goed met je arts, dat lost al veel van je vragen en zorgen op over het onderwerp zwanger na keizersnede.

Volg ons op instagram!