Hernia en zwanger zijn is geen fijne combinatie. Rugklachten bij zwangerschap komen vaak voor, waardoor menig vrouw dit accepteert. Enerzijds neemt het lichaamsgewicht toe en verandert de lichaamshouding. Hierdoor worden de rug en bekken extra belast. Anderzijds kunnen de spieren en ligamenten minder gewicht dragen door hormonale veranderingen van je lichaam.
Echter kunnen deze rugklachten verergeren, waardoor je een hernia tijdens zwangerschap krijgt. We gaan verder op dit onderwerp in en beantwoorden de volgende vragen: Hoe bevallen met hernia? en Waar moet je aan denken als je een hernia hebt?
Brengt hernia tijdens zwangerschap de baby in gevaar?
Aangezien dit de grootste zorg is bij aanstaande ouders, zullen we deze vraag maar gelijk beantwoorden. Nee, hernia tijdens zwangerschap brengt de baby niet in gevaar. Als moeder een hernia heeft met onderhuidse symptomen, is die baby veilig. Hij of zij zit diep in de baarmoeder, zonder enig vermoeden te hebben dat er ergens anders in het lichaam iets aan de hand is.
Hernia tijdens zwangerschap brengt de baby niet in gevaar
Bron: everydayhealth.com
Rughernia nader uitgelegd
Voordat we verder ingaan op hernia en zwanger zijn, moeten we weten wat een hernia eigenlijk inhoudt. Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de wervelkolom. Dit kan over de hele rug voorkomen, maar de meest bekende is de hernia in de onderrug, ook bij zwangere vrouwen komt deze het vaakst voor.
Het ontstaat door verdrukking van een zenuw in de rug en de oorzaken kunnen sterk uiteenlopen. Enkele oorzaken van een rughernia kunnen zijn zware werkzaamheden, plotseling draaibeweging van de romp, vertillen, gebrek aan beweging, slechte spierconditie en langdurig zitten.
Hoe herken je hernia als je ook zwanger bent?
Niet elke vrouw met een hernia in de zwangerschap heeft hevige rugpijn symptomen. Vaak presenteert een hernia zich met lage rugpijn die uitstraalt naar het been, waarbij het een doof gevoel geeft. De pijn neemt vaak toe bij druk verhogende momenten, zoals hoesten, niezen of voorover buigen. Zolang de hernia geen hevige rugpijn veroorzaakt of te ver uitsteekt, herstelt deze zich waarschijnlijk na de bevalling.
Behandelplan voor hernia en zwanger zijn
In de meeste gevallen zullen artsen aanbevelen om de hernia in de gaten te houden zonder verdere behandeling. Als de uitstulping hinderlijk is, kan je een buikband dragen, zodat de hernia als het ware op de plek wordt gehouden. Behandeling met ijs en massages om de hernia terug te duwen is ook effectief.
Indien de hernia zich na bevalling niet heeft hersteld, kan overwogen worden om een aantal maanden later een operatie te ondergaan. Een operatie tijdens de zwangerschap wordt alleen aanbevolen als de hernia ernstig verstikt is en de hevige rugpijn ondraaglijk is. In het algemeen wordt een hernia operatie terwijl je zwanger bent afgeraden.
Hoe bevallen met hernia?
De meeste vrouwen met de combinatie hernia en zwanger, kunnen een normale, gezonde en natuurlijke bevalling hebben. Indien de hernia te hevig is, kan in overleg een keizersnede overwegen worden. In enkele gevallen kan een hernia optreden tijdens of direct na de bevalling. Dit komt door de extra druk die op je buikwand ontstaat, doordat je de baby naar buiten perst. Als dit gebeurt, zal de arts de juiste behandeling opstellen op basis van de ernst van de hernia.
Lopen sommige vrouwen meer risico?
Het korte antwoord: Ja
De meeste hernia afwijkingen zijn aangeboren, maar zijn vaak niet merkbaar totdat de hernia zich verder ontwikkelt tijdens de zwangerschap. Je hebt dan ernstige rugpijn zwanger en ervaart ook veel rugklachten bij zwangerschap.
Voor andere vrouwen die géén aangeboren hernia hebben, zijn er bepaalde factoren die het risico op hernia tijdens zwangerschap verhogen, namelijk:
- Multipele zwangerschap (in verwachting van een twee- of drieling).
- Eerdere zwangerschappen, vooral degene met een langdurige bevalling.
- Als je al een keer eerder een hernia hebt gehad.
- Overgewicht
- Slechte houding en/of positie.
- Hogere leeftijd.
- Chronisch hoesten, niezen of constipatie.
Wat moet je doen bij hernia en zwanger?
Als je hernia en zwanger bent moet je extra goed luisteren naar je lichaam en opletten hoe je beweegt. Een fysiotherapeut of chiropractor kan je ook uitstekend helpen voor pijnverlichting. Na de bevalling is de hernia niet direct over, houdt daarom ook onderstaande punten in gedachten.
Bron: Cryless.nl
Houding
Tijdens de zwangerschap verandert je lichaamshouding onder invloed van gewichtstoename en hormonale veranderingen. Hierdoor staan veel vrouwen vaak met een te holle rug. Wees altijd alert hoe je houding is.
Tillen
Til zo weinig mogelijk zware voorwerpen tijdens en na de zwangerschap. Als je tilt, buig dan altijd je knieën waarbij je de rug recht houdt. Voorkom na de bevalling veel vooroverbuigen en tillen. Een hoog ledikant biedt hierbij uitkomst. Je hoeft daardoor niet tig-keer per dag te bukken om je baby op te tillen of in bed te leggen. Dit voorkomt veel druk op je rug.
Liggen
Een goede lighouding geeft verlichting bij zware rugpijnen. Je kunt bijvoorbeeld tijdens je zwangerschap op je zij gaan liggen, waarbij je de knieën optrekt en een kussen tussen je benen plaatst. In deze houding is je wervelkolom recht en biedt ook pijnverlichting.
Van zitten naar staan
Goed opstaan is van essentieel belang om je rug niet extra te belasten. Beweeg eerst je romp naar voren, verdeel het gewicht over beide benen en bewaar een neutrale houding in de rug. Houd je knieën boven de voeten op heupbreedte.
Zitten
Een goede zithouding. Dat wil zeggen je rug in een neutrale houding. Voeten op heupbreedte zetten of knieën naar buiten draaien.
Sporten en bewegen
Blijf zo actief mogelijk tijdens en na de zwangerschap, ook bij zware rugproblemen. Beweeg altijd op een zo natuurlijk mogelijk manier. Forceer niets en houd je eigen tempo aan.
Vaak zijn hernia en zwanger goed beheersbaar en is het eigenlijk een nieuwe ‘hobbel’ op de weg naar jullie ouderschap. Word niet direct overbezorgd, wees alert op hoe je beweegt, wat je houding is en zorg dat je na de zwangerschap weer snel op een gezond gewicht bent. Maak gebruik van handige hulpmiddelen. Zoals een hoog ledikant zodat onnodige bukken en buigen wordt voorkomen, een kussen voor tussen je knieën als je op je zij slaapt en een massageapparaat voor pijnverlichting en ontspanning.