Skip to main content

Endometriose en zwanger worden, kan dat? Bij jou is endometriose vastgesteld en je maakt je zorgen dat jullie kinderwens niet zal uitkomen. Wij leggen je de ziekte uit en vertellen je hoe je ondanks de diagnose toch kinderen kan krijgen. Elk jaar krijgen meer dan 30.000 vrouwen de chronische ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies zich nestelt in andere organen. In ons blog leer je meer over endometriose en zwanger worden.

We kijken eerste naar de ziekte zelf, wat is endometriose precies? Je ontdekt dan welke methoden je kan gebruiken om jouw kinderwens, ondanks endometriose, te vervullen. Bovendien helpen vruchtbaarheid professionals jou met je vruchtbaarheid problemen om toch zwanger te worden. Je droom om je eigen gezin te hebben zou heel snel kunnen uitkomen.

Wat is endometriose?

Bij de chronische ziekte endometriose bezinkt het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder, naar de eileiders en eierstokken. In zeldzamere gevallen worden ook de urineblaas, darmen, buikvlies of andere organen, zoals de longen aangetast. Omdat de brandpunten van de ziekte worden beïnvloed door de hormonen van de menstruatiecyclus, stapelen zij zich op en bloeden ze regelmatig.

Als gevolg van de ziekte treedt bij vrouwen een ontsteking op, wat kan leiden tot de vorming van cysten, littekens en verklevingen. Het is belangrijk om te benadrukken dat, hoewel endometriose één van de meest voorkomende oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen is, het nog steeds goedaardig van aard is.

Met de menopauze verdwijnen de endometriose-haarden meestal vanzelf. Gynaecologen gaan ervan uit dat zo’n zeven tot vijftien procent van alle geslachtsrijpe vrouwen aan de chronische ziekte lijdt. Je staat er dus zeker niet alleen met deze diagnose.

Hoe ontwikkelt endometriose zich?

Endometriose werd voor het eerst beschreven door de arts Rokitansky in 1861. Niettemin blijven de oorzaken van endometriose tot op de dag van vandaag een mysterie. Onderzoekers gaan ervan uit dat het een ziekte is met meerdere oorzaken. Als reden worden onder meer de volgende scenario’s aangegeven:

  • Retrograde menstruatie, waarbij menstruatie bloedingen terugstromen via de eileiders in de buik.
  • Erfelijke aanleg.
  • Een storing van je eigen immuunsysteem.
  • Lokale verplaatsing van het baarmoeder slijmvlies tijdens een operatie.
  • Verspreiding endometriose-haarden via het bloed en het lymfestelsel.

Vrouwen kunnen vaak niet om een laparoscopie heen om definitief vast te stellen of ze endometriose hebben. Indien je endometriose hebt, is je vruchtbaarheid minder.

Behandeling endometriose zwangerschap

Vrouw zwanger endometriose behandeling echo ziekenhuis

Niet elke vorm van endometriose zwangerschap veroorzaakt problemen en heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid. Omdat de oorzaak van endometriose nog niet duidelijk is vastgesteld, is er geen specifieke endometriose behandeling. Maar er zijn wel verschillende behandeling opties voor endometriose zwangerschap. De arts stelt een individuele therapie op, welke is aangepast aan het betreffende ziektebeeld.

Hormoontherapie kan een optie zijn. Als is aangetoond dat de endometriose-haarden worden beïnvloed door de menstruatiecyclus. Een hormoon voorziening voorkomt dat het verkeerd afgezette baarmoeder weefsel zich ophoopt in de maandelijkse cyclus. Zo’n behandeling endometriose tast ook het slijmvlies in de baarmoeder aan. En remt ook de rijping van de eicellen en daarmee de eventuele endometriose zwangerschap ontwikkeling.

Een hormonen behandeling endometriose zwangerschap lijkt geen effect te hebben op de vruchtbaarheid vrouwen, maar er kan wel geopteerd worden voor een IVF of ICSI-behandeling. Waarbij de bevruchting buiten het lichaam plaatsvindt, om de kans op een succesvolle endometriose zwangerschap te vergroten.

Wanneer de endometriose ver gevorderd is, kan je een endometriose operatie ondergaan. Vooral als je een eerder onvervulde kinderwens hebt, belooft een chirurgische ingreep de beste resultaten. Door het operatief verwijderen van alle endometriose worden de kansen op een zwangerschap aanzienlijk vergroot.

Kan je met endometriose zwanger worden?

Je kan met endometriose zwanger worden. Sterker nog zo’n 60 tot 70% van de vrouwen met endometriose zijn vruchtbaar. Zij worden spontaan zwanger en kunnen gewoon kinderen krijgen. Feit is dat endometriose invloed heeft op de vruchtbaarheid en dus ook op zwanger worden. Bekend is dat de maandelijkse kans bij vrouwen met endometriose lager is dan vrouwen die geen endometriose hebben en zwanger willen worden.

Veel hangt echter af van hoe ernstig de endometriose is, en waar deze zich bevindt in de buik. In het algemeen worden vrouwen met endometriose en die een kinderwens hebben, aangeraden niet te lang te wachten met proberen zwanger te worden. Van vruchtbaarheid problemen wordt gesproken, als je na een jaar proberen nog steeds niet zwanger bent.

Vruchtbaarheid vrouwen, heeft leeftijd invloed?

Je bent zwanger met endometriose, waarmee je natuurlijk super blij bent. Tijd om je te richten op de toekomst en de gezinsuitbreiding. Er komt een hoop op je af als je straks bevallen bent. Bereid je daar goed op voor. Ga je de babykamer inrichten, denk dan ook na over welk ledikant je wilt kopen. Een laag of hoog ledikant. Zorg voor voldoende beddengoed en babykleertjes.

Laat je inspireren door je blijdschap dat je zwanger bent. Cryless helpt je graag bij het kiezen van het juist ledikant. Neem voor meer informatie gerust eens contact met ons op.

Wij van Cryless kunnen je natuurlijk een Cryless hoog ledikant aanraden ;-). Doordat je ons ledikant gebruikt, belast je je rug goed. Hierdoor houd je energie over in die o-zo-leuke weken na de bevalling!

Hoog Ledikant Cryless Gesloten

Volg ons op instagram!