Doorslapen baby is niet alleen belangrijk voor je kleine, maar ook voor jou als ouder. Elke ouder met slaaptekort verlangt naar het punt waarop hun baby in de nacht begint door te slapen. Gebrek aan nachtrust in de eerste maanden van een pasgeboren baby is een feit, dat weet iedereen. Maar wanneer slaapt baby door? We leggen je het slaapschema baby uit en geven je baby doorslapen tips.
Wanneer slaapt baby door en jij ook?
De grote hamvraag van iedere ouder is natuurlijk ‘wanneer slaapt baby door?’ Het moment dat jouw baby de hele nacht zal doorslapen wordt pas bereikt nadat belangrijke ontwikkelingsprocessen hebben plaatsgevonden. Baby’s zullen bijvoorbeeld meer gaan slapen als ze minder behoefte hebben aan frequente voedingen, de productie van melatonine ervaren, slaap-waak-circadiaanse ritmes ontwikkelen en duidelijke sociale signalen ontvangen van ouders.
Voordat baby’s net zo kunnen slapen als volwassenen, moeten hun hersens zodanig ontwikkeld zijn dat ze steeds complexere cyclussen kunnen produceren. Daarnaast moeten ze het dag-en-nachtritme aanleren. Voor een baby zijn alle geluiden, geuren en emoties anders dan wat ze in de baarmoeder hebben ervaren. Sommige baby’s hebben langer nodig dan andere om daaraan te wennen. Hoe kan je jouw baby hierbij helpen? Heel eenvoudig, door ze houvast te bieden (baby’s zijn namelijk gek op routine) en heel veel liefde.
Dus wees gerust, het gebrek aan slaap dat je nu ervaart is slechts tijdelijk. Naarmate baby’s groeien en zich ontwikkelen, beginnen ze ‘s nachts langere tijd te slapen en zijn ze overdag meer wakker. Zodra dit gebeurt, doorslapen baby, kan jij ook in de nacht weer langer doorslapen.
Geef baby’s veel houvast en routine. Daarnaast is een Blije Moeder een Blije Baby!
Bron: cryless.nl
Het begrip: doorslapen baby
Doorslapen baby betekent eigenlijk dat je kindje 5 uren onafgebroken slaapt, meestal van middernacht tot vijf uur in de ochtend. Volgens deze definitie slaapt jouw baby misschien heerlijk door, maar maak jij natuurlijk nog altijd korte nachten. Ieder kind is overigens anders met doorslapen. De ene baby slaapt na een paar weken door, de andere na een jaar. Als je geluk hebt als ouder kan jouw baby doorslapen bij drie maanden oud.
Hoeveel slaapt een baby?
We leggen je kort het slaapritme van een baby uit, waardoor de vraag hoeveel slaapt een baby ook gelijk beantwoord is. Slaap betekent lekker uitrusten voor jouw baby. Maar slaap is ook hele belangrijk voor de ontwikkeling en groei. Wist je dat tijdens het slapen de hersenklier aan de basis van de hersenen groeihormonen afscheidt?
0 tot 6 maanden baby
De eerste vijf maanden ontwikkelt jouw baby een eigen slaapritme. Een pasgeboren baby heeft korte slaapcyclussen van ongeveer 50 tot 70 minuten. Eerst is hun slaap onrustig en daarna ontspannen ze zich. Pasgeborenen kunnen nog geen verschil maken tussen dag en nacht. Hun leventje bestaat slechts uit slapen, drinken, knuffelen en weer lekker slapen. Probeer je kindje al snel een dag-nachtritme aan te leren, zodat in de nacht jouw baby doorslapen kan. Zorg bovendien dat je op de dag het huis zo licht mogelijk maakt en in de nacht goed donker.
Rond de twee maanden krijgt het slaapritme van je baby structuur en worden de slaapcycli langer. Het doorslapen baby kan langzaam starten. Sommige baby’s slapen dan soms al vijf uur achter elkaar zonder wakker te worden om te eten. Gemiddeld genomen maken de meeste baby’s vanaf ongeveer drie maanden langere nachten en doen ze een paar korte dutjes op de dag.
In de eerste weken na de geboorte worden baby’s wakker om te eten en daarna vallen ze weer in heerlijk in slaap. De eerste twee maanden slapen pasgeborenen gemiddeld 16 tot 20 uur per dag. Let op, dit zijn gemiddelden, want ieder kindje is weer anders. Sommige baby’s slapen maar 12 uur, terwijl er ook slaapkoppen zijn, die wel 20 uur hun oogjes dichthouden.
6 tot 9 maanden baby
Rond de 5 à 6 maanden komt er meestal een rustigere periode aan, waarbij het slaapschema baby verandert. In de nacht kan jouw baby doorslapen tot wel acht uur per nacht en heeft ook geen nachtvoeding meer nodig. Op de dag doet je kindje nog twee of drie tukjes, namelijk in de ochtend, voor- en namiddag. Dagelijks heeft jouw pasgeborene dan in totaal zo’n ongeveer 15 uur slaap nodig. Ook hierbij geldt, dat er geen vaste regels zijn, iedere baby heeft namelijk zijn eigen slaapritme.
Baby huilt in slaap
Zijn er problemen met doorslapen en hoor je dat jouw baby huilt in slaap? Luister dan goed naar de manier waarop hij/zij huilt. Er zit namelijk verschil in het soort huilen. Je kindje kan huilen om aandacht, honger, maar ook omdat hij/zij pijn heeft. Vanaf 5 maanden komen namelijk ook de eerste tandjes door. De meeste baby’s ervaren hierbij ongemakken.
Babytandjes krijgen is onmiskenbaar wanneer het begint. Je baby wordt kieskeuriger. Ze grijpen alles wat in zicht is om op te bijten. Ze kunnen borstvoeding of flesjes weigeren. De pijn kan ervoor zorgen dat ze hun slaap niet vatten en dat er speeksel uit hun mondje druipt. Een baby pijn zien lijden, is voor elke liefhebbende ouder heel vervelend. Bijtspeeltjes helpen om de pijn te verlichten bij het doorkomen van de eerste tandjes.
Kortom, probeer te onderscheiden waarom je baby huilt in slaap. De borst of een flesje om de honger te stillen, een bijtring als de tandjes doorkomen of een beetje extra lichaamscontact kunnen wonderen doen wanneer je baby huilt in slaap.
9 maanden: doorslapen baby
Vanaf 9 maanden begint het echte doorslapen baby! Maar liefst 12 uren achter elkaar slaapt jouw lieve schat. Meestal is dit van 19.00 tot 07.00 uur. Je hebt daardoor niet alleen je nachtrust terug, maar ook een deel van de avond.
Let wel, bij 9 maanden is het ook de leeftijd dat jouw baby moeite kan hebben om alleen achter te blijven in het bedje. Dit wordt ook wel verlatingsangst genoemd. Zorg dan dat jouw kleine je nog hoort, door nog wat te rommelen of te zingen op de gang. Een andere optie is, door om de paar minuten even de babykamer in te lopen en een aai over de bol te geven. Maak de periodes dat je wegblijft steeds wat langer. Je zult zien dat je kindje vanzelf lekker in slaap valt en meer vertrouwen krijgt.
Baby doorslapen tips
- Wees op de dag in huis niet muisstil, maar laat je baby ook tijdens het slapen wennen aan geluiden.
- Leg jouw baby wakker in bed en laat hem/haar zelf in slaap vallen.
- Zorg voor ritme en regelmaat. Door je kindje op dezelfde tijden te laten slapen, leert de kleine een routine op te bouwen en zal hij/zij sneller doorslapen. Dit geldt ook voor het avondritueel, zodat je baby weet dat het tijd is om te gaan slapen.
- Neem rustig de tijd voor het naar bed brengen. Een hoog ledikant is daarbij erg prettig voor de ouders, want je hoeft niet constant voorover te buigen. Bukken is namelijk niet echt bevorderlijk voor je houding en rug.
- Soms ligt een baby nog even te huilen of geluidjes te maken voordat hij/zij in slaap valt. Laat je baby een paar minuten alleen. Veel baby’s hebben namelijk de behoeften om een beetje te huilen voor het slapen gaan, dat is heel normaal. Word je baby niet rustiger, dan ga je natuurlijk wel even kijken. Stel je kleine gerust, maar laat je baby rustig in het hoog ledikant liggen. Je kindje leert daardoor dat het fijn is in bed en dit bevordert de slaaptijd.
- Laat je baby zoveel mogelijk in een bedje slapen en niet in de box. Je kindje leert dan dat je in bed slaapt en in de box speelt.
- Als je baby op de dag voldoende drinkt en eet, slaapt hij of zij ’s nachts vaak beter door.
- Een warm bad of een massage kan helpen om door te slapen. Over het algemeen worden baby’s hier heerlijk rustig van.
- Zorg ervoor dat de slaapkamer niet te warmt of te koud is. De ideale temperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden Celsius.
Als laatste tip geven we er één aan de ouders. Door de vele gebroken nachten raak je zelf ook uitgeput. Aarzel dus geen seconden als jouw pasgeboren baby op de dag slaapt, om zelf ook even een dutje te doen. Al hoeven we dat misschien niet uit te leggen 😉
Is je kleine nog niet geboren en ben je op zoek naar tips over bijvoorbeeld tillen tijdens zwangerschap?