Skip to main content

Bij baby tillen rugpijn voorkomen

Hoe kan je het beste je baby tillen en daarbij rugpijn voorkomen? Je bent net bevallen, je lichaam doet nog pijn van de bevalling. De eerste zes weken staan dan ook in het teken van herstel na bevalling. Na deze periode kan je weer meer dingen ondernemen. Gemiddeld genomen heb je negen maanden nodig om weer helemaal te herstellen. Tot zeker 6 maanden mag je niet zwaar tillen. Niet zwaarder dan de baby weegt. Rugpijn baby tillen komt helaas veel voor. We geven je wat tips hoe je het beste een baby tillen kan en waar je op kan letten.

Tillen na bevalling vrouw zwanger man vader papa pappa tillen baby kind

Volg ons ook op instagram!

Baby optillen uit box

Hoe kan je het beste een baby optillen uit de box of van de grond? Baby’s spelen graag op de grond of lekker in de box. Voor jou als ouder is het echter belastend om je baby of dreumes die nog niet kan lopen op de grond te leggen en weer op te tillen. Want elke keer als je een baby optilt van de grond, moet je eigenlijk ook je eigen lichaam ‘optillen’. Baby optillen is het minst belastend als je de kleine dicht bij je lichaam tilt en houdt.

Om bij baby tillen rugpijn te voorkomen let je op de volgende punten:

  • Ga recht voor je kind staan
  • Til altijd vanuit je benen en draai door je voeten te verplaatsen.
  • Houd bij het tillen je rug gestrekt.
  • Baby optillen doe je altijd met beleid, waarbij je de tilhandeling voorbereid.
  • Houd je kindje zo dicht mogelijk bij je.

Pro tip: koop een hoge box en til nooit meer verkeerd!

Ruimte extra hoog ledikant Cryless gebruiken Zwanger Rugpijn na bevalling

Rugpijn door tillen baby uit ledikant

Een veel voorkomende klacht na de zwangerschap is rugpijn door tillen baby. Net zoals bij baby tillen uit de box of van de grond, moet je bij baby tillen ledikant ook voorzichtig zijn met je rug. Het voorover bukken is gewoonweg belastend voor je rug. Indien je niet op de juiste manier tilt, zal je dit op een gegeven moment in je rug gaan voelen. Je bent dan eigenlijk al te laat. De rugpijn na bevalling is al ingezet.

In het eerste jaar slaapt jouw baby veel. Je moet hem of haar dus vaak in het baby ledikant leggen. Ook bij verschonen van het ledikantje moet je weer bukken en voorover hangen. Als je dit aantal keren bij elkaar optelt, hoe vaak je wel niet bukt en tilt op een dag, is dat eigenlijk best wel veel.

Nooit meer bukken met hoog ledikant

Voorkom rugpijn door tillen baby en gebruik een hoog ledikant. Bij een hoog ledikant hoef je nooit meer te bukken om je kindje in bed te leggen. Of om het baby ledikant te verschonen. Dit scheelt je een hoop ergernis en rugpijn na bevalling. Bij een ledikant hoog kan je bij Cryless kiezen uit twee maten, waarbij de standaard hoogte van grond tot matras wel 88 cm is! Kies je voor een extra hoog ledikant met lange poten dan is deze 121 cm hoog. (Tel hier nog wel het matrasje à +/- 10 cm bij op!)

Denk daarom goed na wanneer je zwanger bent, wat voor soort ledikant je koopt. Dit bespaart je rugklachten na zwangerschap. Onder een hoog ledikant heb je bovendien ruimte om handige opbergmanden te plaatsen. Bijvoorbeeld van het Belgische merk Childhome. Deze opbergmanden zijn gemaakt van teddy materiaal en zijn ideaal om diverse spullen in op te bergen. En ze staan bovendien ontzettend leuk in de babykamer.

Debbie Dhillon Cryless Ledikant Rechte Rug Baby Tostoppen Rugpijn Zwangerschap

Wanneer weer tillen na bevalling?

Wanneer je net bevallen bent, dan mag je de eerste 6 maanden niets tillen dat zwaarder is dan de baby. Dit om rugpijn na bevalling te voorkomen. Je moet de eerste periode na de bevalling sowieso goed voor jezelf zorgen. Je lichaam moet namelijk herstellen van de zwangerschap en bevalling. Waarbij de eerste 6 weken voor het herstel na bevalling cruciaal zijn. Jouw kraamverzorgster zal je hier ook op wijzen, wat je wel en niet mag doen. Bij baby tillen na keizersnede moet je de eerste 6 weken helemaal rustig aan doen.

Om je herstel na bevalling goed te laten verlopen, mag je daarom niet zwaar tillen na bevalling. Moeder natuur heeft het wel goed geregeld, want je mag natuurlijk wel je baby tillen. Maar niets zwaarder dan dat. Houd daar rekening mee. Laat het tillen en sjouwen van zware spullen over aan vaders of andere hulp.

Tips om rugpijn baby tillen te voorkomen

We geven je tot slot nog enkele tips om rugpijn baby tillen te voorkomen. Met een baby in huis ben je de hele dag in de weer om je kleintje van a naar b te tillen. Hierbij liggen rugklachten op de loer. Probeer je rug daarom zoveel mogelijk te ontzien met de tips van Cryless:

  • Gebruik je knieën: Houd je rug zoveel mogelijk recht en til je baby tussen je knieën omhoog.
  • Langzaam tillen: til je kindje langzaam op, waardoor er niet in één keer te veel druk op je rug komt te staan.
  • Til met twee handen: Verdeel het gewicht en til daarom altijd met twee handen. Als je jouw kindje optilt is dit logisch, maar doe dit ook met spullen (bijvoorbeeld de wasmand).
  • Symmetrisch tillen: Wanneer je jouw kindje optilt, zorg er dan voor dat je romp symmetrisch is. Draai je lichaam dus niet door je rug te draaien, maar door je voeten te verplaatsen.
  • Houd je kind dichtbij: Houd bij het tillen je kleintje dichtbij. Sta bijvoorbeeld achter de kinderstoel als je haar of hem eruit tilt. Hoe dichter tegen het lichaam, hoe minder belastend dit is voor je rug.
  • Goede lichamelijke conditie: Zorg dat je sterke been-, buik- en rugspieren hebt. Dit maakt het tillen een stuk gemakkelijker voor je lichaam.
  • Til zo weinig mogelijk: De eerste zes maanden na de bevalling moet je zo weinig mogelijk tillen. Neem hulp aan van anderen en laat vaders bijvoorbeeld de zware boodschappen tillen.

Wij van Cryless kunnen je natuurlijk een Cryless hoog ledikant aanraden ;-). Doordat je ons ledikant gebruikt, belast je je rug goed. Hierdoor houd je energie over in die o-zo-leuke weken na de bevalling!

Hoog Ledikant Cryless Gesloten

Volg ons op instagram!