Skip to main content

Vermoeidheid zwangerschap is heel normaal. Een constante vermoeidheid is vaak één van de eerste tekenen van zwangerschap. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen worstelt met zwangerschap vermoeidheid. Het is normaal dat jij je moe voelt naarmate de zwangerschap vordert. Het lichaam werkt immers onder compleet nieuwe omstandigheden als de baby groeit.

Uitputting, lusteloosheid of vermoeidheid zijn dan ook veel voorkomende klachten. Vooral in de eerste maanden, wanneer je lichaam te maken krijgt met de hormonale veranderingen, speelt vermoeidheid zwangerschap eerste trimester vaak een grote rol. De moeheid zwangerschap verdwijnt meestal in het tweede trimester voordat het tegen het einde weer verschijnt. Dit komt vooral door de toenemende lichamelijke veranderingen die een goede nachtrust kunnen belemmeren. We geven je 5 tips wat je kunt doen tegen vermoeidheid zwangerschap.

Waarom ben ik moe tijdens zwangerschap?

Veel zwangere vrouwen vragen zich af waarom zij moe tijdens zwangerschap zijn. Vermoeidheid tijdens de zwangerschap is volkomen normaal. Het lichaam werkt namelijk heel hard. Zelfs aan het begin van de zwangerschap, wanneer het lichaam van buitenaf nog niet zichtbaar is, maakt het lichaam veel progesteron (een zwangerschapshormoon) aan. Dit hormoon verlaagt ook de bloeddruk van zwangere vrouwen door de bloedvaten te verwijden.

Tevens wordt er tijdens de zwangerschap meer bloed geproduceerd. Hierdoor gaat het hart harder pompen. Het lichaam presteert op zijn best en heeft daarom meer pauzes nodig. Vermoeidheid zwangerschap eerste trimster komt heel veel voor. In de regel verbetert de vermoeidheid zwangerschap tweede trimester en wordt meestal weer erger in het derde trimester.

Wat te doen tegen vermoeidheid zwangerschap? De 5 Tips

Wat kan je doen tegen vermoeidheid zwangerschap? Er zijn meerdere factoren die meespelen aan de extreme vermoeidheid zwangerschap die je ervaart. Sommige vrouwen voelen zich extreem moe tijdens zwangerschap, we geven je 5 tips die je kan opvolgen tegen vermoeidheid zwangerschap.

#1 De bloedsomloop stimuleren

Met contrastdouches kan je direct na het opstaan jouwbloedsomloop op gang brengen. Contrastdouches worden uitgevoerd met warm en lauw water. Tot slot spoel je jouw kuiten af met koud water. Dit helpt tegen extreme vermoeidheid zwangerschap. Je staat lekker fris op.

#2 Zorg voor voldoende beweging

Tillen tijdens zwangerschap waarom bukken rugpijn

Lichte sporten zoals zwemmen, wandelen of yoga zijn ideaal om vermoeidheid zwangerschap tegen te gaan. Je moet jezelf niet uitputten tijdens het sporten. Het is de bedoeling dat je met het bewegen je bloedsomloop op gang brengt. Als je vóór de zwangerschap niet atletisch was, is dit niet het moment om een sportfanaat te worden. Maar zelfs de meest onsportieve zwangere vrouw kan 2 tot 3 keer per week heerlijk wandelen in de frisse buitenlucht.

Pas op! Voorkom rugklachten door een kijkje te nemen op ons andere blog: Tillen tijdens zwangerschap: waar op letten?

#3 Veel zuurstof

Zoals eerder benoemd, helpt buiten wandelen om vermoeidheid zwangerschap tegen te gaan. Probeer daarom zoveel mogelijk in de buitenlucht door te brengen als je moe tijdens zwangerschap ervaart. Zelfs kleine pauzes in de frisse lucht, zoals eten op het balkon, een pauze in het stadspark of een mooie wandeling, kunnen helpen om zwangerschap vermoeidheid te verdrijven. Je neemt dan voldoende zuurstof in je lichaam op.

#4 Goede voeding en veel drinken

Als je zwanger bent, moet je altijd goed letten op een evenwichtige voeding. Vermijd daarom zwaar, moeilijk verteerbaar voedsel. Eet daarentegen veel fruit en groenten. De hoeveelheid die je drinkt moet minimaal 2 liter per dag zijn, bij voorkeur gewoon water. Ongezoete kruidenthee kan voor afwisseling zorgen, tezamen met verse smoothies. Omdat sappen echter veel fructose bevatten, moet je overmatige consumptie hiervan vermijden wanneer je moe tijdens zwangerschap ervaart.

#5 Neem pauzes bij moe tijdens zwangerschap

Luister naar je lichaam en trakteer jezelf op een pauze en rust om je batterijen weer op te laden. Misschien is het mogelijk om een dutje in je dagelijkse routine te integreren. Maar zelfs je voeten omhoog leggen kan al zeer ontspannend zijn. Ga ‘s avonds eerder naar bed als je heel moe tijdens zwangerschap bent. Maar let op, te veel slaap kan je ook vermoeider maken. Hier moet je jouw ‘innerlijke bastaard’ overwinnen en je bloedsomloop op gang krijgen zoals eerder beschreven.

Vermoeidheid na bevalling

Wij van Cryless kunnen je natuurlijk een Cryless hoog ledikant aanraden ;-). Doordat je ons ledikant gebruikt, belast je je rug goed. Hierdoor houd je energie over in die o-zo-leuke weken na de bevalling!

Cryless ledikant op hoogte rugpijn na bevalling moe bevalling voorkomen Cryless

Vermoeidheid na bevalling komt ook veel voor. Het is normaal dat je soms uitgeput bent als kersverse moeder. Maar als die uitputting uit de hand loopt en je altijd oververmoeid en overbelast bent, dan kan je zomaar last hebben van postnatale depletie. Je herkent postnatale depletie voornamelijk aan chronische oververmoeidheid en overgevoeligheid.

Afhankelijk van de persoonlijke situatie en de grondslag van de uitputting, kunnen klachten als constant snel geïrriteerd zijn, angstaanvallen, een laag libido, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, overgevoeligheid, schuldgevoel en soms depressie ook worden voorkomen. Neem je klachten serieus, wees niet bang om hulp te zoeken en te praten over je vermoeidheid na bevalling. Dit helpt om alles een plekje te geven en de stress en daarmee oververmoeidheid te verminderen.

Pak je rust, vraag om hulp, let op een gezonde voeding met extra ijzer, beweeg voldoende én maak het jezelf makkelijk. Een hoog ledikant bijvoorbeeld kan je helpen tegen vermoeidheid na bevalling. Met een hoog ledikant hoef je niet meer te bukken en ontlast je jouw rug. Moe na zwangerschap is heel normaal, maar houdt het te lang aan, neem dan contact op met je arts.

Volg ons op instagram!